"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υγεία με το "δελτίο"

Του Ρούσσου Βρανά

Η φτώχεια βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όσο περισσότερα είναι τα οικονομικά προβλήματα των ανθρώπων τόσο πιο δύσκολη γίνεται η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.

Στην ένατη ετήσια έκθεσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου διαπιστώνουν με ανησυχία πως τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μένουν στο περιθώριο των συστημάτων υγείας. Η οργάνωση επισημαίνει πως οι κρατικές πολιτικές αφήνουν απέξω τους φτωχούς εργαζομένους. Και υπενθυμίζει πως «η υγεία δεν είναι είδος πολυτελείας που πρέπει να είναι κάποιος υποχρεωμένος να το αγοράζει ανάλογα με την αξία του».
Με την έγκαιρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τη νοσηλεία. Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε τετράμηνη έρευνα που έγινε στα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο Ντελαφοντέν, στο Σεν Ντενίς της Γαλλίας. Από τους ασθενείς, το 80% ήταν με προσωρινή εργασία και το 17% ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας (το 8% από αυτούς ήταν παράνομοι μετανάστες). «Για την ώρα δεν μας απαγορεύουν να παρέχουμε ιατρικές φροντίδες σε ασθενείς που δεν είναι ασφαλισμένοι, αλλά σύντομα θα συμβεί κι αυτό», δήλωσε ο ειδικός χειρουργός Φιλίπ Μπαρίλ σε συνέδριο που έγινε στο νοσοκομείο Ντελαφοντέν με θέμα «Προσωρινή εργασία και περίθαλψη».
Σύμφωνα με τη Ζανίν Ροσεφόρ, υπεύθυνη του κέντρου περίθαλψης των Γιατρών του Κόσμου, «ένας ασθενής με προσωρινή εργασία ζει περίπου 10-15 χρόνια λιγότερο από έναν ασθενή με τακτική εργασία».

Και ο καρκίνος ακόμη κι αυτός έχει γίνει ένα ταξικό ζήτημα. Η πρόταση που διατύπωσε στις αρχές της εβδομάδας αμερικανική κυβερνητική επιτροπή να μην κάνουν πια μαστογραφία κάθε χρόνο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι μια δυσάρεστη προειδοποίηση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν για την υγεία τους. Όπως επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι Κέιτ Ράντολ και Μπάρι Γκρέι, οι στατιστικές δείχνουν ότι, από τις γυναίκες που είναι σήμερα 40 ετών, το 1,44% θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού την προσεχή δεκαετία. Μάλιστα η ίδια επιτροπή παραδέχεται πως οι μαστογραφίες περιόρισαν κατά 15% τη θνησιμότητα των γυναικών ηλικίας 40-49 ετών. Όμως, παρ΄ όλα αυτά καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ώστε η μαστογραφία να θεωρηθεί επιβεβλημένη γι΄ αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Πίσω από την πρόταση της επιτροπής είναι ευδιάκριτη η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης και των ασφαλιστικών εταιρειών να περιορίσουν το κόστος τους.

Θα έρθει ίσως μια μέρα που οι κυβερνήσεις θα βάλουν στις υπηρεσίες υγείας «δελτίο», κόβοντάς τες από τα πιο ευάλωτα και παρέχοντάς τες μόνο στα πιο εύπορα τμήματα του πληθυσμού. Άλλωστε ο στενός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε ιατρικά θέματα Ιζέκιελ Εμάνουελ το είχε γράψει ξεκάθαρα στο περιοδικό «Ηastings Center Report», το 1996, φέρνοντας για παράδειγμα τη διακοπή της περίθαλψης σε ασθενείς που πάσχουν από γεροντική άνοια. Και θα είναι αυτό μια νέα ευγονική, που θα διαιωνίζει το είδος των πλουσίων και θα εξοντώνει το είδος των φτωχών.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: