"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μια startup "πολεμά" την τρομοκρατία με όπλο της... έναν αλγόριθμο

cardioscale2 



"Φανταστείτε ότι είστε διασώστης ή γιατρός και φτάνετε σε ένα σημείο όπου μόλις έγινε μία τρομοκρατική επίθεση. Βρίσκεστε εκεί μόλις λίγα λεπτά μετά την έκρηξη μιας βόμβας. Επικρατεί χάος, παντού υπάρχουν χαλάσματα, ακούτε ανθρώπους να φωνάζουν και να εκλιπαρούν για βοήθεια, βλέπετε αίματα, τραυματίες, αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι από αυτούς κινδυνεύουν να πεθάνουν άμεσα και ξέρετε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε τώρα είναι να τους προσφέρετε τη βοήθειά σας και να σώσετε αυτούς που μπορούν να σωθούν. Είστε λοιπόν ενώπιον ενός αναπόφευκτου διλήμματος: Ποιον φροντίζετε πρώτο; Ποιος είναι αυτός ο συγκεκριμένος τραυματίας που αν δεν λάβει άμεση βοήθεια ή δεν διακομιστεί ταχύτατα στο πλησιέστερο νοσοκομείο θα αφήσει επί τόπου την τελευταία του πνοή; Λαμβάνοντας απόφαση για έναν, είναι σαν να παίρνετε απόφαση για όλους τους τραυματίες που έχουν την ανάγκη σας και μην ξεχνάτε ότι πολύ συχνά χάνονται ζωές λόγω λάθους ιεράρχησης σε χαοτικές καταστάσεις με πολλούς τραυματίες. Αυτό που χρειάζεστε λοιπόν είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει σε αυτή την ιεράρχηση. Περί αυτού πρόκειται η εφεύρεσή μας”.  



Με αυτόν τον καθηλωτικό τρόπο ξεκίνησε την παρουσίαση της εταιρείας του ο Maoz Ben - Ari, πρώην ταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος μαζί με τον γιατρό και καθηγητή πανεπιστημίου δρ. Uri Gabbay και τον  επίσης ακαδημαϊκό και ηλεκτρολόγο μηχανικό Ben-Zion Bobrovsky ίδρυσαν το 2012 την CardioScale. Την startup που απέσπασε φέτος το πρώτο βραβείο, με έπαθλο 100.000 δολάρια, στον διαγωνισμό τεχνολογικών startups για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (2018 Combating Terrorism Technology Startup Challenge" - CTTSC3), που διοργανώνει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ από κοινού με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και το επιχειρηματικό φόρουμ MIT του Ισραήλ. Η αναγόρευση του φετινού νικητή του διαγωνισμού έγινε κατά την πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου για την κυβερνοασφάλεια, "CyberWeek 2018” που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ με προσκεκλημένους περισσότερους από 400 διακεκριμένους ομιλητές και πάνω από 8.000 συμμετέχοντες από 85 χώρες.
 

CardioScale
Στιγμιότυπο από την βράβευση της CardioScale. Αριστερά: δρ. Uri Gabbay, Δεξιά: Maoz Ben - Ari 


Μία ημέρα μετά τη βράβευση της εταιρείας του, απευθυνόμενος στη διεθνή δημοσιογραφική αποστολή που βρέθηκε στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου, στην οποία συμμετείχε και το Capital.gr, ο Maoz Ben - Ari εξήγησε πώς λειτουργεί η διττή εφεύρεση της CardioScale (χωρίζεται σε software και hardware). 



"Πρόκειται επί της ουσίας για έναν ιατρικό αλγόριθμο, που προέκυψε από τη συνεργασία δύο επιστημονικών κλάδων, της ιατρικής και της μηχανικής και βασίζεται στην θεωρία ελέγχου. Ονομάζεται CardioVascular Reserve Index (CVRI) και δίνει μία πλήρη εικόνα, ένα σαφές αριθμητικό αποτέλεσμα για την αιμοδυναμική κατάσταση του τραυματία, αποτυπώνοντας την τάση της (αν επιδεινώνεται ραγδαία ή αν παραμένει σταθερή για παράδειγμα). Μετρώντας όλους τους τραυματίες που βρίσκονται επί τόπου, αποκτούμε μία καθαρή γραμμική αντίληψη ως προς το ποιος πρέπει να διακομισθεί άμεσα σε νοσοκομείο ή σε ποιον πρέπει να παρασχεθεί κατά προτεραιότητα ιατρική φροντίδα. Αυτό που κάνουμε σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται, είναι ότι προσπαθούμε να εξετάσουμε το καρδιαγγειακό σύστημα ως σύνολο. Δεν μετράμε τα επιμέρους τμήματά του”. 
 

CardioScale παρουσίαση
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Maoz Ben - Ari, CEO και συνιδρυτή της CardioScale


Με βάση τα διαγράμματα που παρουσίασε ο Maoz Ben - Ari, ο CVRI παρέχει πολύ πιο ευκρινή εικόνα για την κατάσταση του τραυματία και την πορεία της, από οποιαδήποτε άλλη μέτρηση. 



Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της CardioScale, "ο CVRI έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 1.000 περιστατικά ασθενών, σε πέντε διαφορετικές κλινικές μελέτες και όλες είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Το 2017 αποκτήσαμε την πρώτη μας κατοχυρωμένη πατέντα και πλέον έχουμε διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Κίνα και την Ιαπωνία”. 



"Στη συνέχεια αποφασίσαμε να βγάλουμε τον αλγόριθμό μας στον έξω κόσμο, όπου μπορεί να βοηθήσει περισσότερους τραυματίες και να σώσει περισσότερες ζωές. Έτσι δημιουργήσαμε το DTR8, μία φορητή ιατρική συσκευή ‘όλα-σε-ένα’. Εκτός από τη μέτρηση των ζωτικών λειτουργιών (αρτηριακή πίεση, σφυγμός, αναπνευστικός ρυθμός, κορεσμός οξυγόνου) υπολογίζει και τον CVRI του κάθε τραυματία. 


Επίσης έχει τη δυνατότητα...


 σύνδεσης με απομακρυσμένη συσκευή η οποία λαμβάνει τις μετρήσεις όλων των τραυματιών”. 

Cardioscale_DTR8

"Είναι ένα πολύ μικρό, φορητό και ελαφρύ μόνιτορ, που προσαρμόζεται στο μπράτσο του τραυματία, με διαστάσεις μόλις 16x13 εκατοστά, σαν τρία κινητά το ένα πάνω στο άλλο δηλαδή. Πατάς το κουμπί και μετά από 60 δευτερόλεπτα έχεις στην οθόνη όλες τις ζωτικές ενδείξεις συν τον CVRI που υποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του κάθε τραυματία”. 



Η χρήση της εφεύρεσης της CardioScale δεν περιορίζεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο ιατρικό εργαλείο για να σωθούν ανθρώπινες ζωές μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα (μία καραμπόλα π.χ.) ή σε περίπτωση σεισμού ή άλλες φυσικές καταστροφές με τραυματίες. 



Όπως ανέφερε, εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ο διεθνής επικεφαλής του διαγωνισμού CTTSC3, Adam Tarsi, στη φετινή, τρίτη στη σειρά, διοργάνωση συμμετείχαν 210 startups απ’ όλο τον κόσμο, ο διπλάσιος αριθμός από τους υποψήφιους του προηγούμενου διαγωνισμού, που έγινε το 2016. "Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν με βάση την εντύπωση που προκάλεσαν στους 55 τεχνικούς εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή και τις ψήφους που συγκέντρωσαν από το κοινό. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτές είναι οι καλύτερες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά θεωρούμε ότι στο σύνολό τους είναι τεχνολογίες που ταράζουν τα νερά και εφευρέσεις που δεν έχουμε δει πουθενά αλλού”. 



Από την πλευρά του ο Maoz Ben - Ari έκλεισε την παρουσίαση της εταιρείας του λέγοντας χαρακτηριστικά "για εμάς στην Cardioscale, καταπολέμηση της τρομοκρατίας σημαίνει σημαντική αύξηση του δείκτη επιβίωσης των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων και αυτό το καταφέρνουμε δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που χρειάζονται άμεση βοήθεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: