"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αντέχετε να δειπνήσετε χωρίς το κινητό σας?

Tης CLAIRE BALLENTINE / THE NEW YORK TIMES


Οταν ο Μαρκ και η Κάρα Λάιονς βγαίνουν για να δειπνήσουν, δίνουν στους δύο γιους τους κινητά τηλέφωνα για να παίξουν παιχνίδια και να δουν ταινίες στο YouTube. Ωστόσο, σε πρόσφατη έξοδό τους στο Hearth, το ιταλικό εστιατόριο στο Ιστ Βίλατζ, τα αγόρια, πέντε και επτά ετών, ζωγράφισαν με τα κραγιόνια τους σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Oι γονείς συζητούσαν για τις ομορφότερες στιγμές του ταξιδιού τους στη Νέα Υόρκη, από το σπίτι τους στο Φορτ Λότερντεϊλ, προκειμένου να γιορτάσουν τα τεσσαρακοστά γενέθλια του κ. Λάιονς.


Ο λόγος για το άνευ τεχνολογίας δείπνο; 


Τα κινητά τηλέφωνα είχαν τοποθετηθεί σε ένα μικρό διακοσμητικό κουτί στο τραπέζι τους, μια πρωτοβουλία του Μάρκο Κανόρα, σεφ και ιδιοκτήτη του Hearth, που στοχεύει να απομακρύνει για λίγο την πελατεία του από τις συσκευές της.


Η εξάρτηση από την τεχνολογία και αυτό που κάνει η διαρκής ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο στην ευδαιμονία και στην παραγωγικότητα αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τη Σίλικον Βάλεϊ.


Κάποια εστιατόρια, εξαιτίας της οργής που προκαλούν οι πελάτες τους όταν φωτογραφίζουν το φαγητό τους, θέτουν όρια στη χρήση των κινητών στις τραπεζαρίες τους. Κάποια από αυτά, όπως στο Σικάγο και το Σαν Αντόνιο, τα έχουν απαγορεύσει εντελώς.


Το Hearth επιχειρεί πιο απλή προσέγγιση. Δεν υπάρχουν κανόνες, μόνον τα κουτιά πάνω σε κάθε τραπέζι. Ενα σημείωμα πάνω τους γράφει «Ανοιξέ με» και μέσα υπάρχει μία πρόσκληση να τοποθετηθούν τα κινητά μέσα στο κουτί. Ο κύριος Κανόρα άρχισε να σκέφτεται πριν από μία διετία πώς να αντιμετωπίσει τη μόνιμη ενασχόληση της πελατείας του με τα κινητά. Αρχικά σκέφτηκε να ρωτήσει τους πελάτες αν θα ήθελαν να παραδώσουν το κινητό τους, όπως γίνεται με τα παλτό, αλλά ανησύχησε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε καβγάδες ανάμεσα στα ζευγάρια, ενώ ταυτόχρονα δεν ήθελε να είναι υπεύθυνος για ξεχασμένα ή χαμένα κινητά. Μία άλλη ιδέα ήταν να ζητάει τα κινητά ενώ οι πελάτες του θα κάθονταν στις θέσεις τους, αλλά και πάλι δεν ήθελε να επιφορτίσει με ένα ακόμα καθήκον τους σερβιτόρους. Τελικά κατέληξε...


 στα παλιά κουτιά, που όλα είναι διαφορετικά. Κάποια είναι παλιά κουτιά από ζαχαρωτά και άλλα από πούρα.  


Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το δείπνο τους χωρίς να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους. «Ενισχύθηκε η πεποίθησή μας ότι πρόκειται για έναν πραγματικό εθισμό», λέει ο κ. Κανόρα. «Βλέπεις ανθρώπους να υποκύπτουν στον εθισμό τους όλο το βράδυ». Ακόμα και όταν οι πελάτες δεν καταφέρνουν να συμμορφωθούν, ο Κανόρα πιστεύει ότι είναι καλύτερο από το τίποτα.


Ενας τρόπος που χρησιμοποιούν το κινητό τους εκείνοι που δειπνούν είναι για να φωτογραφίζουν το φαγητό τους και να αναρτούν τις φωτογραφίες τους στο Facebook ή στο Instagram, συχνά σημειώνοντας και το εστιατόριο και κάνοντας έτσι δωρεάν διαφήμιση. Με τα κουτιά του Hearth λιγότεροι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Τελικά, ο Κανόρα αποφάσισε ότι, χάρη στους πιστούς πελάτες του Hearth, δεν χρειαζόταν να εξαρτάται από το Instagram.

Δεν υπάρχουν σχόλια: