Δεν είναι εύκολο να γίνεις απολυτος μονάρχης αυτής της όμορφης χώρας στην ακρούλα της Βαλκανικής χερσονήσου. Αλλά το έδαφος είναι γόνιμο για κάποιον καπάτσο, οργανωμένο, όχι απαραίτητα “ικανό” με την απόλυτη έννοια του όρου, αλλά συνειδητοποιημένο και αποφασισμένο. Υπάρχουν 10 βήματα:
1. Πρώτα, θα αρχίσεις να φωνάζεις. Πολύ δυνατά, χρησιμοποιώντας πολύ μικρές λέξεις. Θα υιοθετήσεις κάθε γκρίνια και παράπονο του λαού, κυρίως τα δίκαια, αλλά όχι μόνο, και θα τα κάνεις σημαία, θα τα κάνεις ύμνο. Θα κατακεραυνώνεις όποιον κυβερνά, θα αντιδράς σε όλα, θα αρνείσαι κάθε συναίνεση ή συμβιβασμό. Και θα υπόσχεσαι τα πάντα. Τα πάντα. Χωρίς καμία ντροπή. Θα υπόσχεσαι πως όταν έρθεις όλα θα είναι καλύτερα, θα ρέει νέκταρ απ' τις βρύσες, θα βρουν το φως τους οι τυφλοί. Αυτό θα το κάνεις για χρόνια, όσο χρειαστεί. Κάποια στιγμή η οικονομία θα πάει στραβά. Τότε θα έρθει η σειρά σου.
2. Με το που θα εκλεγείς, θα κάνεις μερικά πολύ σημαντικά πράγματα. Θα περιχαρακώσεις την εκλογική σου πελατεία, και θα περιφρουρήσεις τα συμφέροντά της με κάθε κόστος, εκτός αν κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, οπότε θα τα θυσιάσεις κι αυτά, αλλά θα τους πεις ότι το κάνεις με πόνο, και ότι φταίνε οι ξένοι και εγχώριοι εχθροί.
3. Θα προσπαθήσεις να ελέγξεις τους τρεις πυλώνες της ελληνικής εξουσίας: Τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τα ΜΜΕ. Θα βάλεις τους δικούς σου στα κρίσιμα πόστα της δικαιοσύνης, θα απομακρύνεις τυχόν δύσκολους, ηθικούς ή ενοχλητικούς, θα προσεταιριστείς όποιο παραδικαστικό κύκλωμα είναι πιο φίλα προσκείμενο.
4. Θα διορίσεις όλες τις στελεχάρες που έχει το κόμμα, ακόμα κι αυτούς που κοροϊδεύατε στην κατάληψη στο λύκειο. Υπάρχουν πέντε χιλιάδες θέσεις που διορίζει κάθε κυβέρνηση. Θα βάλεις παντού δικούς σου. Αν σου τελειώσουν και δεν έχεις, πάρε μερικούς πασόκους, υπάρχουν μπόλικοι.
5. Θα συναντήσεις το συντομότερο δυνατό όλους τους καναλάρχες και συγκροτηματάδες και θα δεις τι θέλουν. Όποιοι είναι βολικοί, εύπλαστοι ή έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, θα έρθουν μαζί σου. Αν μετά από αυτή τη γύρα τα κανάλια και οι εφημερίδες που υπάρχουν δε σε βολεύουν, θα τα καταγγείλεις και θα κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις για να στήσεις άλλα.
6. Φρόντισε να φτωχοποιήσεις τον λαό σου όσο πιο ήπια και ομαλά γίνεται, κατά προτίμηση χωρίς να το καταλάβουν. Το κάνει ούτως ή άλλως η κρίση, αλλά πρέπει να το επιταχύνεις κι εσύ όσο μπορείς, προστατεύοντας πάντα τους βασικούς σου ψηφοφόρους. Ένας φτωχός λαός είναι πιο απελπισμένος και ποδηγετείται ευκολότερα. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πλούσιοι λαοί έχουν υγιείς δημοκρατίες και κυβερνήτες που εναλάσσονται. Με την εξαίρεση της Σιγκαπούρης, ίσως. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις την Ελλάδα Σιγκαπούρη. Θέλει πολλή δουλειά. Είναι πιο εύκολο να προλεταριοποιήσεις το λαό της, μόνο του γίνεται. Βάλτους κι άλλους φόρους.
7. Αφού κάνεις τα παραπάνω, θα είσαι σε καλή θέση για να φθείρεις σιγά σιγά τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Ναι, αυτούς που υποτίθεται ότι διοικείς, και αυτούς που υποτίθεται ότι σε ελέγχουν. Όσο χαμηλότερη η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς, τόσο ευκολότερα θα τους πείσεις να τους αλλάξουν ή να τους καταργήσουν (βλέπε #10)
.
8. Κάποια στιγμή μπορεί να κινδυνεύσεις να χάσεις την εξουσία. Είπαμε, κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις έρθει στην εξουσία μόνο και μόνο επειδή υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση και οι απελπισμένοι πίστεψαν τις μπούρδες σου. Με αυτά που κάνεις η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει, οπότε μπορεί, πράγματι, να κινδυνεύσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μοιραίο -αν χάσεις, επιστρέφεις στο 1 και συνεχίζεις- αλλά καλύτερα το όποιο διάλειμμα να κρατήσει λίγο. Άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Δες τα νούμερα, δες τι σε συμφέρει, και άλλαξέ τον όπως σε βολεύει. Αν έχεις υψηλά ποσοστά στα νήπια, βάλε να ψηφίζουν τα νήπια. Αν σε βολεύει να μην βγει ποτέ σταθερή κυβέρνηση μέχρι να ξανάρθεις, βάλε απλή αναλογική. Γενικά δούλεψε το μοντέλο όπως σε συμφέρει. Αν οι μορφωμένοι δε σε γουστάρουν, προλεταριοποίησέ τους γρηγορότερα. Πιθανότατα οι περισσότεροι θα φύγουν από τη χώρα, οπότε διπλό το κέρδος.
9. Όταν γίνουν αυτά, είσαι σε πολύ καλό σημείο. Αν έχεις έναν εκλογικό νόμο που σε συμφέρει, δικό σου σύστημα δικαστών, δικά σου ΜΜΕ, δικό σου κρατικό μηχανισμό, φτωχοποιημένο λαό τίγκα στο συναίσθημα και την απόγνωση, διαλυμένους θεσμούς, μένουν μόνο δύο άλλα εμπόδια για τον τελικό σου στόχο. Η Ε.Ε. και το Σύνταγμα. Πλέον θα είναι ώριμες οι συνθήκες για να βγάλεις την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ευρώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάτι ενοχλητικές αξίες που δεν χωράνε αυτοκρατορικές βλέψεις, ενώ ένα νόμισμα που δεν ελέγχεις δεν σου επιτρέπει να ταϊζεις την εκλογική σου πελατεία όσο γουστάρεις -έστω και με παλιόχαρτα. Βεβαίως, ίσως όταν σε εξέλεξε ο λαός μπορεί να ήθελε την Ευρώπη. Αλλά μετά από πολλά χρόνια κρίσης και δαιμονοποίησης της Ε.Ε. (από εσένα), ο λαός σιγά σιγά θα γυρίσει. Θα αλλάξει. Θα το δεχτεί. Βασικά, θα το αποφασίσει μόνος του. Γιατί την σωστή στιγμή, θα πας και θα τον ρωτήσεις.
10. Θα κάνεις δημοψηφίσματα. Όποτε σε βολεύει. Θα τα χρησιμοποιήσεις για να εκμεταλλευτείς την αγανάχτηση του λαού, εξαπατώντας τον την ώρα που νομίζει ότι απαντά σε κάτι σα δημοσκόπηση. Θα τον ρωτήσεις για την Ευρώπη, αν χρειαστεί, αλλά κυρίως θα τον ρωτήσεις την ύστατη ώρα, μετά από χρόνια ύφεσης και κρίσης και ανεργίας και μιζέριας, για το τελευταίο πράγμα που σε χωρίζει από το στόχο: Το Σύνταγμα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις πολλά δημοψηφίσματα για το Σύνταγμα, ξεκινώντας από πιο ήπια και ανώδυνα άρθρα, και προχωρώντας σιγά σιγά.
Η όλη διαδικασία θα πάρει πολλά χρόνια, θα είναι δύσκολη και χρειάζεται μια υπεράνθρωπη στοχοπροσήλωση και μια ικανότητα να μιλάς και να συμπεριφέρεσαι λέγοντας και κάνοντας πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτό που πραγματικά επιδιώκεις.
Αλλά πότε σε εμπόδισε αυτό; Αφού είσαι φτιαγμένος για να γίνεις Αυτοκράτορας.
Θα κάνεις ό,τι χρειαστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου