"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο γραφικός στις Βρυξέλλες


Κάθε επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζεται από τους εταίρους μας ως μια ευκαιρία για να συνεννοηθούν με την Αθήνα. «Διότι με τον υπουργό Οικονομικών σας είναι πια δύσκολο να συνεννοηθούμε...» λέει ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ από χώρα της βόρειας Ευρώπης. Βεβαίως, για την επιλογή του κ. Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ανεύθυνος. Ο πρωθυπουργός τον επέλεξε. Ούτε και ο υπουργός Οικονομικών αντιφάσκει με δική του πρωτοβουλία με κάτι που έχει πει νωρίτερα, την κυβέρνηση στην οποία ανήκει εκφράζει.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας για να προλάβει το ατύχημα έχει δημιουργήσει «δεύτερα κανάλια». Αυτά αποφασίσθηκε ότι ήταν απαραίτητα μετά τις συνομιλίες με τους 7 στην τελευταία σύνοδο κορυφής και μετά από τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. Άνθρωποι από τα «κανάλια» αυτά συμμετείχαν και στις συνομιλίες στο Παρίσι. 

Όμως αυτό δεν φτάνει, όταν οι ανθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι να δουν την πραγματικότητα.  

Είπε  ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση μισθών και συντάξεων. 

Γιατί να το δεχθεί αν έχει να πληρώσει; 

 Αλλά, όπως παραδέχονται στελέχη του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει, ούτε θέλει να πληρώσει τις πρόωρες συντάξεις.

Ο Τσίπρας, ωστόσο, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όχι τόσο για να καθησυχάσει την Άνγκελα Μέρκελ για την πορεία της διαπραγμάτευσης, που αναγκαστικά «συγχωνεύεται» μέσα στη διαπραγμάτευση για το τρίτο πρόγραμμα, όσο για να πετύχει κάποια χειροπιαστά πράγματα για την ελληνική πλευρά στο πρόβλημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και της λαθρομετανάστευσης .

Δεν είναι μυστικό ότι η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου ήταν σφόδρα ενοχλημένη από το πρόγραμμα δέκα σημείων της επιτροπής για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων και των λαθρομεταναστών στην «κεντρική Μεσόγειο». Και αυτό διότι εκτός της αναφοράς σε ένα σημείο της χώρας μας, σε όλα τα άλλα εξυπηρετεί τη Ρώμη.
Βεβαίως οι Ιταλοί εχουν χαρτογραφήσει τα πάντα στη Λιβύη. Οι υπηρεσίες τους, σε αντίθεση με εκείνες του λιμενικού, γνωρίζουν ακόμα και σε ποια λιμάνια αράζουν τα πλεούμενά τους οι δουλέμποροι και έχουν ζητήσει μάλιστα να τα βομβαρδίσουν ώστε να καταστρέψουν τη βάση μεταφοράς των προσφύγων και των «λαθραίων».  


Οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα, καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι: 

Δεν πρόκειται για στρατιωτική αλλά για αστυνομική επιχείρηση. 

Με τον 100πλασιασμό των πνιγμένων μέσα σε ένα χρόνο, στην περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, δεν είναι βεβαιο ότι οι προτάσεις αυτές θα λύσουν κάποιο πρόβλημα, εκτός από εκείνο της ανάσχεσης στην ξηρά και όχι στη θάλασσα (δεν είναι και μικρή η διαφορά) του κύματος των απελπισμένων.  

Το αν ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να δώσει μια πρακτική διάσταση σε αυτήν την άκαρπη ευρωπαϊκή συζήτηση μοιάζει δύσκολο, λόγω των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας μας αλλά και του ιδεοληπτικού τρόπου με τον οποίο τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του αντιμετωπίζουν το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: