Η πληροφορία ως εθνική κυριαρχία. Η πληροφορία ως όπλο στη διαπραγμάτευση. Αν είναι αυτές οι αντιλήψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού, τότε δεν θα καταλήξουμε σε μακροχρόνια συμφωνία με τους εταίρους. Θα είμαστε σε ένα διαρκές παζάρι, μήνα με τον μήνα, για μία ακόμα μικρή δόση, με αντάλλαγμα ένα ακόμα νομοσχέδιο. Αυτό ακριβώς είναι που ο κ. Βαρουφάκης θέλει να αποφύγει με τα μεγάλα του σχέδια για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης. Ας διδαχτεί λοιπόν από τον κόσμο των επιχειρήσεων πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις και πώς χτίζονται οι συνεργασίες.
Υπάρχει ένας απλός κανόνας: η εμπιστοσύνη χτίζεται πάνω στην ανοιχτή πληροφορία. Και, φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας έχει το κάθε μέρος, και τόσο περισσότερο μπορεί να συμβάλει στον κοινό στόχο.
Στη δουλειά μου επενδύουμε σε νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Δεν επενδύουμε σε ακίνητα και μηχανήματα, αλλά σε ιδέες και ανθρώπους. Αυτούς θα πληρώσουμε για μερικούς μήνες, να αναπτύξουν υπηρεσίες και να τις διαθέσουν στο Διαδίκτυο. Πώς ξέρουμε ότι οι νέοι επιχειρηματίες δεν θα πάρουν το κεφάλαιο για να το φάνε στα μπαράκια;
Υπάρχει και άλλου τύπου χρηματοδότηση, χωρίς πολλή πληροφορία. Είναι τα δάνεια με εξασφάλιση το σπίτι του ιδιοκτήτη. Σε αυτή την περίπτωση, η τράπεζα παρακολουθεί λίγα στοιχεία και αν κάτι πάει στραβά, απειλεί ότι θα πάρει το σπίτι. Η συνεργασία εκείνη βασίζεται στις κυρώσεις.
Επιλέγοντας να κρύβουμε τα στοιχεία, ωθούμε τους εταίρους, ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους, να συμπεριφέρονται σαν τραπεζίτες προς κακοπληρωτές:
Η ανοιχτή πληροφορία είναι και συστατικό της δημοκρατίας. Η μόνη κυριαρχία που απειλείται από τη διαφάνεια είναι η κυριαρχία του υπηρεσιακού παράγοντα που δεν κάνει καλά τη δουλειά του, του ισχυρού πελάτη που κρύβει τα προνόμιά του και του δημαγωγού που εξαπατά τον λαό. Η Αργεντινή του περονισμού δημοσιεύει ψεύτικους δείκτες πληθωρισμού, πράγμα που ξεσκεπάστηκε από το ΔΝΤ. Στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες θεωρείται ύποπτο να αποκρύβεις δημοσιονομικά στοιχεία και να «πειράζεις» τις στατιστικές, είτε προς τους πολίτες είτε προς τους διεθνείς οργανισμούς.
Πριν από το Μνημόνιο, η Ελλάδα των συντεχνιών και των εργολάβων είχε τις πιο ελλιπείς στατιστικές συντάξεων και τις λιγότερες πληροφορίες για το κόστος των δημοσίων έργων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με επιμονή της τρόικας, πολλά στοιχεία τώρα καταγράφονται καλύτερα και δημοσιοποιούνται ευρύτερα, αν και όχι όσα θα έπρεπε. Οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης δηλώνουν ότι θέλουν μια πιο δημοκρατική Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να απομονώνουν την Ελλάδα στο θέμα της πληροφόρησης, που είναι ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου