Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Την αστική Αθήνα την έχτισαν οι εσωτερικοί μετανάστες, οι οποίοι και έπνιξαν τα έργα ορισμένων επίλεκτων αρχιτεκτόνων, με υπογραφή, με αυτό το απρόσωπο κατασκεύασμα, χωρίς πρόσωπο και χαρακτηριστικά, προϊόν νομαδικής νοοτροπίας. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμετώπιζε την εγκατάστασή του ως προσωρινή, εξ ου και η αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο αλλά και για το ύφος της κατοικίας. Εφτανε η στοιχειώδης διαρρύθμιση και, εννοείται, η κεντρική θέρμανση. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, όταν φτιαχνόταν η πόλη, δεν βρέθηκε ούτε ένας μυθιστοριογράφος για να αφηγηθεί την αστική ζωή – με δεδομένο ότι το μυθιστόρημα, όπως το ξέρουμε σήμερα, είναι παιδί της αστικής ζωής. Με μόνη εξαίρεση τον μεγάλο και παραγνωρισμένο από την κριτική Γιάννη Μαρή.
Την πολυκατοικία πολλοί εμίσησαν, την κεντρική θέρμανση ουδείς. Ο πόλεμος κατά της πολυκατοικίας ξεκίνησε στη μεταπολίτευση. Οι γενιές των αρχιτεκτόνων που αποφοίτησαν από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπήρξαν και οι πιο οργανωμένες ομάδες διανοουμένων της Αριστεράς. Ο πόλεμος ήταν κατά μείζονα λόγο αισθητικός, στρεφόταν κατά του εργολαβικού στυλ. Ηταν όμως και πολιτικός. Είχε ως στόχο τα οικοδομικά εκτρώματα που κληροδότησε η χούντα, και την ίδια την αστική ζωή, που είχε αρχίσει να γίνεται αφιλόξενη πριν καταντήσει απάνθρωπη. Με μία διαφορά. Οταν αυτοί οι ίδιοι αρχιτέκτονες έδωσαν δείγμα γραφής άρχιζαν να χτίζουν απομιμήσεις των πολυκατοικιών στα προάστια, οργάνωσαν την αρχιτεκτονική της μεζονέτας. Εκεί στεγάστηκαν οι νέοι εσωτερικοί μετανάστες, οι πρώην κάτοικοι του κέντρου που εγκατέλειψαν τα οικογενειακά τους διαμερίσματα γιατί χρειάζονταν γκαράζ, δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς πισίνα και ήθελαν να αναπνέουν γκαζόν.
Με τις μεσαίες τάξεις αποδεκατισμένες, την ιδιοκτησία στην παρανομία και το πετρέλαιο είδος πολυτελείας, η αστική ζωή δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Η Αθήνα είναι μια πόλη χωρίς αστική ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου