Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να μην θέλει να κάνει νέες προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων όπου χρειάζεται, π.χ. επικουρικά με ελλείμματα).
Εν όψει εκλογών και άλλων πολιτικών εξελίξεων, τα Μέσα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση επιμένουν να λένε ότι η τρόικα ζητά αδύνατα πολιτικά πράγματα. Άρα, κατά τη γνώμη τους, αυτό που είναι δυνατό πολιτικά είναι να ζητήσουμε και άλλα χρήματα, διότι αν σου λείπουν χρήματα για να κλείσεις τις τρύπες, ή πας και τα δανείζεσαι (αν μπορείς) ή τα παίρνεις διακρατικά από τα χρήματα άλλων φορολογούμενων.
Όπως εδειξαν και οι συζητήσεις στο Παρίσι, ο χρόνος τελειώνει. Και όσοι επικαλούνται μια «πολιτική διαπραγμάτευση» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), μάλλον αγνοούν ότι ουδείς την θέλει ρητά. Γι' αυτό εξάλλου η Ε.Ε. αφήνει το ΔΝΤ μέσα και στο διάδοχο των μνημονίων σχήμα.
Ο Γ. Σταθάκης είπε στο Λονδίνο, μιλώντας σε επενδυτές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να φύγει το ΔΝΤ από τη μελλοντική διαπραγμάτευση. Τι θα γίνει όμως αν η Ε.Ε. δεν το δεχθεί;
Προφανώς, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά.
Ο κ. Σταθάκης φαίνεται πως διευκρίνισε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ιδιωτικού δημοσίου χρέους, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους που έχουν στα χέρια τους τα κράτη και η ΕΚΤ.
Ακόμα και αν γίνει αυτό -κάτι που δεν φαίνεται- ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για εκείνους που θα συμφωνήσουν;
Με αυτά και με αυτά, γυρίζουμε εκεί απ' όπου αρχίσαμε:
Χρειαζόμαστε μια σοβαρή ελληνική πρόταση για το «μετά». Αν δεν την έχουμε, θα αναγκασθούμε να εφαρμόσουμε τις προτάσεις των δανειστών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου