"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε τεταμένο κλίμα η επέτειος στην πλατεία Ταξίμ

Σε τεταμένο κλίμα η επέτειος στην πλατεία Ταξίμ Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση έκανε η τουρκική αστυνομία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συγκλονίσει την Τουρκία.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους που οδηγούν στην Πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν η αστυνομία εκτόξευσε τα δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο γρήγορα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όταν αντλίες νερού της αστυνομίας, χτύπησαν το καρότσι ενός πλανόδιου πωλητή, σπάζοντας τα τζάμια του.
Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο, συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές στη λεωφόρο Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ.
Σε τεταμένο κλίμα η επέτειος στην πλατεία Ταξίμ
Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η αστυνομία έχει λάβει ρητές εντολές και θα πράξει ό,τι πρέπει».
Σε τεταμένο κλίμα η επέτειος στην πλατεία Ταξίμ
Από τις τρεις το απόγευμα οι αρχές έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια πλοίων που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή. Έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ.

Συνελήφθη ανταποκριτής του CNN
 

Σε τεταμένο κλίμα η επέτειος στην πλατεία Ταξίμ
Η αστυνομία προχώρησε σήμερα στην προσαγωγή του ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «CNN» στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που μετέδιδε ρεπορτάζ σε ζωντανή σύνδεση από την πλατεία Ταξίμ.
Σε τεταμένο κλίμα η επέτειος στην πλατεία Ταξίμ
Την ώρα που μετέδιδε ζωντανά το ρεπορτάζ του, ο Ίβαν Ουότσον περικυκλώθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι αρχικά ζήτησαν το διαβατήριό του και στη συνέχεια προέβησαν στην προσαγωγή του, αλλά και του κάμεραμαν. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μισή ώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: