"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Η Βρετανική GCHQ σε συνεργασία με την NSA συνέλεγε εκατομμύρια εικόνες ανυποψίαστων χρηστών που έκαναν χρήση καμερών Yahoo!


Η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ, με τη βοήθεια της αμερικανικής NSA, συνέλεγε και φύλασσε εικόνες από κάμερες υπολογιστών (webcams) εκατομμυρίων χρηστών του Ιντερνετ, χωρίς αυτοί να είναι ύποπτοι για κάτι.
Εγγραφα της GCHQ από το 2008-2010 περιγράφουν λεπτομερώς το πρόγραμμα Optic Nerve, το οποίο φωτογράφιζε μαζικά τους συνομιλητές που έκαναν χρήση καμερών Yahoo. Οι φωτογραφίες, που λαμβάνονταν αυτόματα κάθε πέντε λεπτά, φυλάσσονταν στις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως από το αν οι χρήστες θεωρούνταν στόχος των μυστικών υπηρεσιών ή όχι.

Σε περίοδο έξι μηνών το 2008, η υπηρεσία αποθήκευσε φωτογραφίες -περιλαμβανομένων και αρκετών με σεξουαλικό περιεχόμενο- από τουλάχιστον 1,8 εκατ. λογαριασμούς χρηστών Yahoo παγκοσμίως.

Η εταιρεία Yahoo αντέδρασε με οργή στην αποκάλυψη του προγράμματος. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες για «εντελώς νέα επίπεδα παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των χρηστών»

Στα έγγραφα φαίνεται η προσπάθεια της GCHQ να κρατήσει τον μεγάλο όγκο σεξουαλικού υλικού που υπέκλεπτε μακριά από τα μάτια των υπαλλήλων της - αν και δεν συζητείται η παραβίαση της ιδιωτικότητας που συντελείται με την ίδια την αποθήκευση τέτοιου υλικού.

«Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός ατόμων χρησιμοποιεί τις συνομιλίες μέσω webcam για να δείξει σε κάποιον άλλον ιδιαίτερα σημεία του σώματός» ανέφερε ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Εντουαρντ Σνόουντεν, το πρόγραμμα ξεκίνησε δοκιμαστικά το 2008, ενώ το 2012 βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία. Οι φωτογραφίες των συνομιλιών χρησιμοποιούνταν για πειράματα αυτοματοποιημένης αναγνώρισης προσώπου, για την παρακολούθηση στόχων και για την ανίχνευση νέων στόχων.

Τα έγγραφα περιγράφουν τους χρήστες, των οποίων οι συνομιλίες φωτογραφίζονταν, ως «μη επιλεγμένους», ορολογία που σημαίνει μαζική και όχι στοχευμένη συλλογή δεδομένων.

Η GCHQ έδινε στους αναλυτές πρόσβαση στα μεταδεδομένα των συνομιλιών τυχαίων χρηστών, αλλά περιόριζε τη δυνατότητά τους να βλέπουν κατά βούληση τις εικόνες, εκτός αν αυτές προέρχονταν από χρήστες των οποίων το προφίλ είχε ομοιότητες προς το προφίλ του στόχου τους.
Το Optic Nerve τροφοδοτούνταν από το γιγάντιο δίκτυο παρακολούθησης του Ιντερνετ που έχει εγκαταστήσει η GCHQ. Επειτα από επεξεργασία, τα δεδομένα εισέρχονταν στα συστήματα της NSA και η αναζήτησή τους ήταν εφικτή με το εργαλείο αναζήτησης XKeyscore της NSA. Τέτοιου είδους προγράμματα που συλλέγουν μαζικά δεδομένα, τα οποία μπορεί να προέρχονται από ανώνυμους χρήστες, δεν μπορούν να αποκλείσουν τα δεδομένα Βρετανών ή Αμερικανών πολιτών. Η GCHQ επιμένει ότι όλες τις οι δραστηριότητες είναι απαραίτητες, γίνονται με μέτρο και συμμορφώνονται προς τη βρετανική νομοθεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια: