Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ιδίως στην Ευρώπη, ήταν εν μέρει υπεύθυνες για την ύφεση, αναφέρει η μελέτη. Πιο ανησυχητικά, όμως, είναι τα αυξανόμενα μέτρα προστατευτισμού που θεσπίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και η αποτυχία των πολυεθνικών εταιρειών να επωφεληθούν από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, λένε οι συγγραφείς Pankaj Ghemawat και Steven A. Altman του IESE Business School της Βαρκελώνης. «
Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκοσμιοποίηση προέρχεται από τα πολιτικά στραβοπατήματα, παρά τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη», γράφουν.
Οι Ghemawat και Altman συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από το εμπόριο και άλλους δείκτες για να προσδιορίσουν επακριβώς αυτό που αποκαλούν «βάθος της παγκοσμιοποίησης».
Συμπερασματικά, ο κόσμος ήταν «λιγότερο συνδεδεμένος το 2012 από ό,τι ήταν το 2007», λένε οι συγγραφείς.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 2000 μέτρα προστατευτισμού του εμπορίου, μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και μόνο περίπου 10% εξ αυτών έχουν ανακληθεί, αναφέρει η μελέτη.
Οι συγγραφείς ισχυρίζονται επίσης ότι οι εμπορικές και οι επενδυτικές ροές θα αυξάνονταν αν οι πολυεθνικές εταιρείες μάθαιναν να «σπάζουν τον κώδικα του ανταγωνισμού στις αναδυόμενες οικονομίες» όπου η ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή. Οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν στις προηγμένες οικονομίες προέρχονται άντλησαν μόνο το 17% των εσόδων τους από αναδυόμενες αγορές το 2010, ακόμη και αν οι αγορές αυτές αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης έως το 2025, αναφέρει η μελέτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου