"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Πού φυλάσσεται και πόσο είναι το χρυσάφι της γης

Ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, όπως αποδεικνύει η εκτίναξη της τιμής του, ο χρυσός υπερέβη τα 1.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά στην Ιστορία του τον Μάρτιο του 2008. Μολονότι έχει τελευταία υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από τα 1.600 δολάρια η ουγγιά, η ιλιγγιώδης άνοδός του οδήγησε τους αναλυτές του κλάδου να προεξοφλήσουν επανειλημμένως στη διάρκεια της κρίσης την αναρρίχησή του μέχρι και τα 2.000 δολάρια η ουγγιά

Μέχρι στιγμής έχουν διαψευσθεί αλλά δεν παύει να ισχύει πως το πολύτιμο μέταλλο με τη λαμπερή όψη που δεν οξειδώνεται εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.  

Το ερώτημα, όμως, πόσος χρυσός υπάρχει στον κόσμο είναι δύσκολο να απαντηθεί καθώς οι εκτιμήσεις ποικίλλουν και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό

Ως πλέον αξιόπιστη πηγή συνήθως οι επενδυτές καταφεύγουν στην ThomsoReuters GFMS. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της, η εν λόγω υπηρεσία του Reuters εκτιμά πως το σύνολο του χρυσού ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 171.300 τόνους. Οπως επισημαίνει σε σχετικό του ρεπορτάζ το BBC, αν η ποσότητα αυτή οδηγείτο σε χυτήριο για να αποτελέσει μια ενιαία στήλη χρυσού, θα αποτελούσε έναν κύβο του οποίου η κάθε πλευρά θα ήταν μήκους 20,7 μέτρων. Ετσι θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην εκτίμηση του μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ πως όσος χρυσός βρίσκεται τώρα σε κυκλοφορία θα μπορούσε να χωρέσει σε έναν κύβο του οποίου η κάθε πλευρά θα ήταν περίπου 20 μέτρα. Υπάρχει, όμως, μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων που κάνουν λόγο από τους 155.244 τόνους μέχρι και τα 2,5 εκατ. τόνους, ποσότητα που θα ισοδυναμούσε με έναν κύβο του οποίου κάθε πλευρά είναι μήκους 50 μέτρων. Οι αποκλίσεις οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί αντικείμενο εξορύξεων από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας με τις πρώτες αναφορές να φθάνουν πριν από 6.000 χρόνια. Εκτιμάται, ωστόσο, πως το 80% των αποθεμάτων χρυσού δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί, καθώς παραμένει κάτω από το έδαφος.

Ο υλισμός των Λύδων
Υπολογίζεται πως το 75% του χρυσού που βρίσκεται σε κυκλοφορία έχει εξορυχθεί από το 1910 και μετά. Σε ό,τι αφορά την απαρχή της χρήσης του ως αξία στις συναλλαγές, τοποθετείται περίπου στο 560 π.Χ., οπότε ο βασιλιάς Κροίσος της Λυδίας έκοψε το πρώτο νόμισμα από ένα αμάλγαμα χρυσού και αργύρου. Ως τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί παρά μόνον για την κατασκευή κοσμημάτων ή ακόμη και για θεραπευτικούς λόγους μολονότι κοιτάσματα χρυσού υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. 

Σημειωτέον μάλιστα ότι ο Ηρόδοτος επικρίνει αυτόν τον υλισμό των Λύδων. Οταν οι Πέρσες κατέλαβαν τη Λυδία το 546 π.Χ. άρχισε να επεκτείνεται παγκοσμίως η χρήση των χρυσών νομισμάτων. Σύμφωνα, πάντα, με την ThomsoReuters GFMS, μέχρι το 1492, οπότε άρχισε το ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική, είχαν εξορυχθεί περίπου 12.800 τόνοι χρυσού και έκτοτε άλλοι 158.520 τόνοι. Δεν συμφωνούν, πάντως με τον Τζέιμς Τερκ, ιδρυτή της Gold Money, υπερεκτιμάται η ποσότητα που είχε εξορυχθεί ώς το 1492. Ο ίδιος την υπολογίζει σε λίγο μικρότερη των 300 τόνων και δεδομένου ότι δεν διαφωνεί με την ThomsoReuters GFMS σε ό,τι αφορά τις μετά το 1492 εξορύξεις, καταλήγει να εκτιμά συνολικά τον χρυσό σε κυκλοφορία στους 155.244 τόνους. 

Οι διαφωνίες δεν τελειώνουν, πάντως, εδώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gold Standard Institute, αν ήταν δυνατόν να προστεθούν όσοι ράβδοι χρυσού ή κοσμήματα υπάρχουν σε θησαυροφυλάκια και τραπεζικές θυρίδες, η τελική ποσότητα θα έφθανε στα 2,5 εκατ. τόνους χρυσού.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: