Δεν εξορθολογίζεται το δημόσιο. Εξακολουθούν να μισθοδοτούνται, φερ΄ειπείν, στην Βουλή όπως και στην κρατική τηλεόραση, χιλιάδες προνομιούχοι του κομματικού κατεστημένου. Τα βάρη του πελατειακού συστήματος δεν εξαλείφονται. Εκτοξεύονται, συνολικώς, στην κοινωνία. Οι συνθήκες εργασίας στο κράτος εξαθλιώνονται. Δημόσιοι λειτουργοί κύρους, όπως οι δικαστές, προσβάλλονται στην αξιοπρέπειά τους με μισθούς πείνας Οι συνθήκες υποδομής καθίστανται τριτοκοσμικές. Ο πληθυσμός, γενικώτερα, μάλιστα η ιδιωτική περιουσία, πλήττονται ανηλεώς. Η φορολογική επιδρομή είναι άνευ προηγουμένου. Και η φορολογία είναι έκθεσμη. Η έντιμη εκδοχή της προϋποθέτει αντίστοιχη ύλη. Άρα, κέρδος ή - πάντως - επαύξηση περιουσίας. Ελλείψει των προϋποθέσεων αυτών δεν έχουμε φορολογία. Έχουμε δήμευση.
Η καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου έχει παραγάγει συνθήκες φθόνου. Ο ιδιωτικός τομέας, ανέκαθεν, υπήρξε ο ορθολογικώτερος. Εκείθεν, κυρίως, προήλθε η μεταπολεμική ανάπτυξη. Μ΄όλον τούτο, σήμερακαταδιώκεται θεσμικά και κοινωνικά. Ο πλούτος (όπου ακόμη υπάρχει) θεωρείται αδίκημα. Η, τυχόν, παράβαση του νόμου συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
Ασυναρτησία επιτείνει την κατήφεια. Ανακοινώθηκε συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών. Συνοδεύτηκε το νέο από πανηγυρισμούς. Η Τρόικα αρνήθηκε χρηματοδότηση. Το εγχείρημα απέτυχε. Νέοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν (και) την αποτυχία (!!!). Αγωνιώδεις εμφανίζονται οι προσπάθειες αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Λέγεται, ώστε να διατηρήσουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Αλλ΄η "Εθνική" είναι -defacto- κρατική. Όλες, εξ άλλου, εργαλειοποιήθηκαν προς κάλυψη των κρατικών αναγκών (!!!). Ακόμη, η περιέλευση των τραπεζών, ουσιαστικά, στην Τρόικα (Τ.Χ.Σ.) θα επιτρέψει την εκείθεν φθηνότερη - μάλλον - εξαγορά, υπό σαφέστερες, μάλιστα, συνθήκες.
Στην αφετηρία της κρίσης έλειψε ηoοξυδερκής και στιβαρή προσωπικότης που θα ήταν δυνατόν ν' αντιληφθεί και να επιβάλλει το "δυοίν θάτερον". Ότι, δηλαδή, είτε ο δημόσιος τομέας, αμέσως, θα εξορθολογιζόταν, με απότμηση του πελατειακού του στοιχείου, είτε όλη η Ελλάς θα βούλιαζε. Η αναποφασιστικότης μας βούλιαξε το 2010 (!!!). Σήμερα, το μίγμα είναι εκρηκτικό. Και ο κ. Τσίπρας αποτελεί το φυτίλι. Είμεθα πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές ανεργίας (Εστία 20.4.). Η έκδηλη ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους εκλαμβάνεται από τους εκεί μισθοδοτούμενους ως απειλή. Αμφότερες οι ομάδες αυτές - άνεργοι και απειλούμενοι - αποτελούν δυστυχείς πολίτες. Προς αυτούς, μετ'αποτελεσμάτων, απευθύνεται ο κ. Τσίπρας. Τους τάζει ό,τι επιθυμούν. Άρα, ο κ. Τσίπρας γίνεται ισχυρός, επομένως και επικίνδυνος. Και εκμεταλλεύεται τηνεπικινδυνότητά του πολιτικά. Απειλεί κάθε, τυχόν, εδώ επενδυτή ως άρπαγα. Άρα, προ παντός, ναρκοθετεί την προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου