"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΡΜΕΝΙΑ: Παγώνουν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ως προειδοποίηση προς την Αγκυρα ενόψει της, επετειου της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24ης Απριλίου), ερμηνεύεται η ανακοίνωση του Ερεβάν ότι παγώνει τη διαδικασία έγκρισης των πρωτοκόλλων εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας- Αρμενίας.

Η τουρκική κυβέρνηση μελετά τις επόμενες κινήσεις της, αν και πολιτικοί αναλυτές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. «Η άρνηση της τουρκικής πλευράς να εγκρίνει τα πρωτόκολλα σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς να θέσει όρους, καθιστά χωρίς σημασία τη συνέχιση της διαδικασίας έγκρισης των πρωτοκόλλων στη Βουλή», αναφέρει ο συνασπισμός των τρίων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Αρμενίας, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αναβληθεί η διαδικασία. Επισήμαναν μάλιστα ότι αυτό που τους ενόχλησε περισσότερο είναι οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε την έγκριση των πρωτοκόλλων με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν. Αυτός ο όρος χαρακτηρίζεται απαράδεκτος από το Ερεβάν.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν διευκρίνισε ότι δεν εγκαταλείπουν τη διαδικασία έγκρισης των πρωτοκόλλων και πως τελικός στόχος είναι η εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Ερντογάν
Στην Τουρκία πρώτος αντέδρασε ο τούρκος πρωθυπουργός. «Οι ίδιοι ξέρουν πώς θα χειριστούν τη διαδικασία έγκρισης. Δεν θα τους πω γιατί το λέτε αυτό και γιατί δεν λέτε το άλλο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να επιρρίψει την ευθύνη στο Ερεβάν για την πορεία της διαδικασίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν είπε ότι η Αγκυρα μελετά πώς πρέπει να αξιολογηθεί η έκκληση και τι σημαίνει. «Αξιολογούμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ωστόσο τούρκοι πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν σοβαρή εξέλιξη την ανακοίνωση του Ερεβάν, εκτιμώντας ότι στόχος του είναι να προειδοποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν απέσυραν την υπογραφή τους, πάγωσαν τη διαδικασία. Και στην Τουρκία έχει παγώσει η διαδικασία και επομένως η απόφαση της Αρμενίας συνάδει με την κατάσταση στην Τουρκία. Δίνει την εντύπωση πως όταν η Τουρκία κινηθεί θα κινηθεί και η Αρμενία», είπε ο πρώην διπλωμάτης και πολιτικός αναλυτής του CΝΝ Τurk, Γιαλίμ Εράλπ.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: