"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικο ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Τι διάολο κάνουν όσοι προσελήφθησαν για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

 

 
 
Toυ ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ

Δεν ξέρω γιατί η πολυδιαφημισμένη Πανεπιστημιακή Αστυνομία τελικά δεν έκανε ποτέ τη δουλειά για την οποία υποτίθεται ότι ιδρύθηκε.
 
Ήταν μια κακή ιδέα που είναι αδύνατον να λειτουργήσει; 
 
Ήταν μια καλή ιδέα που όμως θέλει κυβέρνηση με πυγμή και επιθυμία επιβολής του νόμου για να λειτουργήσει; 
 
Ό,τι από τα δύο και να συμβαίνει, Πανεπιστημιακή Αστυνομία ουσιαστικά δεν υπάρχει. Τυπικά όμως όχι μόνο υπάρχει αλλά στελεχώθηκε και με μερικές εκατοντάδες συμπολίτες τους οποίους το ελληνικό κράτος προσέλαβε και προφανώς συνεχίζει να πληρώνει.  
 
Τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι συμπολίτες;  
 
Πού βρίσκονται; 
 
Εργάζονται κανονικά ή αράζουν και περιμένουν να ξημερώσει ανήμερα του γνωστού αγίου οπότε και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λειτουργήσει;

Πώς θα απασχοληθούν όσοι στελέχωσαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Για να μην παρεξηγηθώ να πω ότι καταλαβαίνω πως ο βασικός λόγος ύπαρξης κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι η πρόσληψη όσων θα τη στελεχώσουν. 
 
Η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι ένα αναγκαίο κακό που απλώς δικαιολογεί και άλλες προσλήψεις που είναι απαραίτητες για να μπορούν να καλυφθούν τα κενά που δημιουργεί η αναλογία 3 προς 7 (η αναλογία των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν με αυτούς που δεν βλέπουν τον λόγο να το κάνουν). Πράγμα που σημαίνει ότι  αναγνωρίζω ότι η Πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ήδη δικαιολογήσει την ύπαρξη της με τις εκατοντάδες προσλήψεις που έγιναν για να τη στελεχώσουν.  
 
Το σημαντικό κομμάτι της δουλειάς έγινε κι αν τώρα η ίδια η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν έχει αντικείμενο και αποστολή είναι για την κυβέρνηση μια ασήμαντη λεπτομέρεια στην οποία δεν πρέπει κανείς να δίνει σημασία. 
 
Μπορεί μια υπερστελεχωμένη υπηρεσία όπως η Ελληνική Αστυνομία να έχει φορτωθεί άλλα 1300 ή 1400 ή 1500 (τα ρεπορτάζ δεν συμφωνούν) στελέχη αλλά νομίζω πως όλοι συμφωνείτε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ένας αρκετά καλός λόγος από μόνος του. Το ίδιο και οι ανάγκες των υπηρεσιών οι οποίες δεν θα υπήρχαν αν η κατανομή των αστυνομικών γινόταν με βάση τις ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος και όχι με βάση το συμφέρον των υπαλλήλων.

Παρόλα αυτά είμαι περίεργος τι να έχουν γίνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πληρώνουμε για να στελεχώνουν μια υπηρεσία φάντασμα.  
 
Και εκτός από την περιέργεια έχω και μια νομίζω καλή ιδέα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να γίνουν χρήσιμοι:
 

Άκουγα τις προάλλες τον υπουργό Σταϊκούρα να μοιράζεται διάφορες σκέψεις του για τον έλεγχο των εισιτηρίων και τους ελεγκτές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μιλάμε για μια νέα κυβέρνηση, μόλις 5μιση ετών, και λογικό είναι ακόμα να είναι στις διαδικασία του brainstorming). Θέλοντας να βοηθήσω προτείνω το εξής: γιατί να μην αναλάβουν οι 1300 ή 1400 ή 1500 της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τον έλεγχο των εισιτηρίων;  
 
Ως αστυνομικοί θα είναι λίγο πιο δύσκολο να πέσουν θύματα του τσαμπουκά των τζαμπατζήδων και τα χρήματα που θα έφερναν στο δημόσιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπερνούσαν τη μισθοδοσία τους
 
Βέβαια αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημα του σχεδίου μου. Θέλω να πω ότι είναι μια ιδέα που απαιτεί δουλειά και ευελιξία και ως εκ τούτου μια ιδέα ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον και άρα οδυνηρή για το δημόσιο. Οπότε την αποσύρω και μένω με την απορία. Τι διάολο κάνουν οι 1300 ή 1400 ή 1500 που προσελήφθησαν για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Και μπράβο τους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: