"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Θα έρθει κάποιο βράδυ η Τουρκία;

 

Του Παντελή Σαββίδη

Σε μια προσπάθεια διαδικτυακής ενημέρωσης που κάνουμε (Anixnefseis web tv), επιλέγουμε συνειδητά διακεκριμένους τούρκους συνομιλητές όπως, προχθες, Κυριακή τον Γιαβούζ Μπαϋντάρ, διακεκριμένο δημοσιογράφο σε αναγκαστική εξορία από την Τουρκία μετά το 2016.

Ο Μπαϋντάρ ήταν, τελευταία, αρχισυντάκτης του εμβληματικού ιστολογίου Ahval το οποίο εμφανιζόταν στα τουρκικά, αγγλικά και αραβικά και το οποίο έκλεισε πριν τρείς ημέρες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το χρηματοδοτούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ελλάδα γίνεται, συνήθως, από ‘Ελληνες αρθρογράφους. Η Τουρκία για να αντιμετωπισθεί πρέπει να αναλυθεί βαθιά στις πραγματικές της διαστάσεις. Και αυτό η συνομιλία με ανθρώπους σαν τον Μπαϋντάρ έχει ενδιαφέρον.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η χρήση της τουρκικής γλώσσας σε ένα μέρος του ελληνικού κοινού, η επιλογή της πρέπει να γίνεται συνειδητά. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για διαδικτυακές μεταδόσεις τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει τουρκικό ακροατήριο.

Η χειραγώγηση της τουρκικής κοινής γνώμης από το τουρκικό κράτος είναι απόλυτη. Και τα στερεότυπα για τον Έλληνα αρνητικά.

Μια επίμονη προσπάθεια αλλαγής της εικόνας του απόλυτου κακού για τον γιουνάν είναι δυνατή;

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Μπαϋντάρ δεν είναι αισιόδοξη. Σε επίμονες ερωτήσεις είπε πως σε αντίθεση με τον Έλληνα, ο τούρκος συντάσσεται απολύτως με το κράτος. Θεωρεί αλήθεια ό,τι του πει. Από αυτής της πλευράς δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην Τουρκία μια κοινωνία των πολιτών που θα διατυπώσει, σε έναν δημόσιο λόγο με επιρροή, διαφορετική άποψη από του καθεστώτος.

Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά η ελπίδα μήπως και κάτι αλλάξει, ας πεθάνει τελευταία.

Ο συνομιλητής μας μας είπε πως εκείνο που συνεχίζει ο Ερντογάν είναι η σύνθεση τουρκισμού και ισλαμισμού την οποία ξεκίνησε μετά το πραξικόπημα του Εβρέν ο Τουρκούτ Οζάλ, τον οποίο το βαθύ κράτος δολοφόνησε μετά το κουρδικό του άνοιγμα.

Το βασικό ερώτημα της επικαιρότητας, όμως, είναι αν η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της «θα έρθουμε ένα βράδυ».

Η έκφραση μπορεί να παγιώθηκε με απειλές κατά της Ελλάδας αλλά αποτελεί το νέο τουρκικό δόγμα του προληπτικού χτυπήματος.

Το «θα έρθουμε ένα βράδυ σημαίνει πως θα κρίνουμε πότε θα σας επιτεθούμε αλλά οι προϋποθέσεις για το πρώτο χτύπημα έχουν ικανοποιηθεί». Σε ό,τι μας αφορά είναι, πιθανώς, η στρατιωτικοποίηση των νησιών ή η περιπλανώμενη στην τουρκική φαντασία, υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Για τον Γιαβούζ Μπαϋντάρ, ο Ερντογάν ίσως και να μην θέλει μια πολεμική περιπέτεια με την Ελλάδα. Παρασύρεται, όμως, από τους ακραίους εθνικιστές συμμάχους του, τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. 

Ο Ερντογάν ενδιαφέρεται, πρωτίστως, πως θα διατηρήσει την εξουσία. Τα υπόλοιπα τον ενδιαφέρουν δευτερευόντως.

Γκρίζα Λύκαινα έχει και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, την Μεράλ Αξενέρ η οποία αποσχίσθηκε από το Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαχτεσελί, το οποίο συνεργάζεται με τον Ερντογάν και έχει ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 15%. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η σημερινή αντιπολίτευση, θα είναι δέσμια των επιλογών της Αξενέρ. Και οι επιλογές αυτές δεν διαφέρουν από τις σημερινές κυβερνητικές στην Τουρκία.

Από της πλευράς αυτής, δηλαδή, της εξώθησης στα άκρα και αδυναμίας απόλυτου ελέγχου της καταστάσεως, δεν αποκλείεται μια στρατιωτικού χαρακτήρα κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζει και ο Αντιστράτηγος ε.α. και πρώην ΑΚΑΜ στην Άγκυρα Λάζαρος Καμπουρίδης ο οποίος θεωρεί πως με την διάταξη που έχουν σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες στο στρατό ξηράς είναι συγκεντρωμένες στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, μια γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση Ελλάδας Τουρκίας δεν είναι πιθανή. Είναι πιθανό, όμως, ένα επεισόδιο που θα αναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει δικαιώματα ή κυριαρχία της.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές ένα επεισόδιο μικρής κλίμακας που θα δημιουργήσει η Τουρκία δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα απαντηθεί από ελληνικής πλευράς. Οι αναλυτές αυτοί θεωρούν πως στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτικός ηγέτης που θα διακινδύνευε μια τέτοια αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ο τελευταίος του είδους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η κατευναστική στάση των ΗΠΑ- και της Ρωσίας- απέναντι στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τις απειλές του Ερντογάν να εισβάλλει στη χώρα είναι ανησυχητική ένδειξη της αντίδρασης της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχουν περισσότερες της μιας προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Το State Department είναι...

 

 πιο συναινετικό στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής επειδή έχει ανοικτό και το θέμα της εισόδου Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και χρειάζεται την συναίνεση της Τουρκίας ενώ το υπουργείο Άμυνας είναι απολύτως καταδικαστικό των τουρκικών ενεργειών. Ειρήσθω εν παρόδω πως ένα από τα βλήματα που έριξε η Τουρκία στη Βόρειο Συρία έπεσε 200 μέτρα από ένα στρατόπεδο των Αμερικανών, γεγονός που προκάλεσε την οργή τους.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί είναι, επίσης, αυτοί που συνεργάζονται επί του πεδίου με τους Κούρδους και γνωρίζουν την συμβολή τους στην αντιμετώπιση του ISIS.

Η πολιτική του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών απέναντι στους Κούρδους είναι κοντόθωρη, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, διότι οι Κούρδοι είναι το μόνο μη αραβικό έθνος στη Μέση Ανατολή (εξαιρουμένου του Ισραήλ) και από τις περιοχές τους πηγάζουν τα δύο ποτάμια, Τίγρης και Ευφράτης, τα νερά των οποίων έχουν ήδη, αλλά θα αποκτήσουν στο προσεχές μέλλον, ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία.

Τέλος, όπως επισήμανε ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Καμπουρίδης σε άρθρο του στη «Μακεδονία» της Κυριακής, ένας από τους στόχους της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, είναι σε συνεργασία με τους Ρώσους να εκδιώξουν τους 900 Αμερικανούς που έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί τις τελευταίες ώρες έχουν μετακινήσει βαρύ οπλισμό τους από το Ιράκ στη Συρία ενώ ο Brett H. McGurk Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ανήρτησε το ακόλουθο tweet:

"Εργάζομαι με όλη μου την ενέργεια για να επιβάλω ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια και ανατολική Συρία, και αυτό θα συζητηθεί στο Πεντάγωνο".

Αν καθιερωθεί Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στη Βόρειο Συρία, θα είναι το προμήνυμα της δημιουργίας ντε φάκτο πολιτειακής κουρδικής υπόστασης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και άκρως ενδιαφέρουσες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: