Γιατί να θέλει κάποιος να προβάλει τον εαυτό του στο 1989;
Για τον Τσίπρα φαίνεται ότι η επίκληση του 1989 έχει νόημα: Μόνο μια δίωξη θα ήταν ικανή να δώσει ξανά πειστικότητα στο κόλπο της μίμησης του Παπανδρέου.
Στην κομματική σύναξη του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο Φίλης εξήγησε πόσο αυτοϋπονομευτική θα μπορούσε να αποβεί η αποποίηση του ρόλου της Αριστεράς το 1989 – τη χρονιά που ο 15χρονος Τσίπρας γραφόταν στην ΚΝΕ.
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να χωνέψει τον Παππά επιβεβαίωσε ότι η κριτική προς τον πρόεδρο του κόμματος σταματάει πάντα σε μια αόρατη γραμμή: Ολοι – ακόμη και εκείνοι, που, όπως ο Φίλης, έχουν την ιστορική επίγνωση για να ζυγίσουν το ηχογραφημένο ποιόν των συντρόφων τους· όλοι αναγνωρίζουν, σιωπηρώς ή πανηγυρικώς, ότι δεν υπάρχει κόμμα χωρίς τον Τσίπρα.
Η παραδοχή αυτή συνιστά αντικειμενικά και το όριο της όποιας εσωκομματικής αυτοκάθαρσης – ή, έστω, αυτοκριτικής: Ακόμη κι όταν αμφισβητούνται οι επιλογές του, η αμφισβήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει τόσο, ώστε να τραυματίσει το σημαντικότερο πολιτικό κεφάλαιο του κόμματος.
Οπως όλα τα κεφάλαια, έτσι και αυτό του Τσίπρα, δεν είναι αμετάβλητο. Η αξία του είχε αρχίσει να φθίνει πολύ πριν από τον Μιωνή. Οπως είπε και ο Φίλης, το 2020 δεν είναι ούτε 1989, ούτε 2015.
Υπερτιμώντας πρώτα ο ίδιος το εύρος αυτής της ανοχής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να τα παίρνει όλα πάνω του: Τον Καμμένο με τους ισοβίτες και τη Σαουδική Αραβία· τον Πολάκη παντού και πάντα· τον Παππά με τα βοσκοκάναλα, τον Παππά με τον Αρτεμίου, τον Παππά με τον Πετσίτη.
Ο Τσίπρας του 2020 δεν είναι ο Τσίπρας του 2015. Παρότι υπολείπεται του αντιπάλου του εδώ και τέσσερα χρόνια στις δημοσκοπήσεις, έχουν δίκιο που τον προστατεύουν ακόμη και οι εσωκομματικοί επικριτές του. Είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς εναλλακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλείται από έναν αρχηγό αναντικατάστατο αλλά και αναποκατάστατο: Ούτε να τον αλλάξουν μπορούν, ούτε και τη χαμένη του σαγήνη να αποκαταστήσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου