Μόλις ο Μακρόν εξελέγη, όλα άρχισαν να μας ενοχλούν: η «ύβρις» (ως συνώνυμο της αλαζονείας)· το ότι σε δυο-τρεις περιστάσεις μίλησε για τους Γάλλους με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια (αν και δεν τους αποκάλεσε «βόδια», είπε, δικαίως, ότι έχουν τη νοοτροπία του γαλατικού χωριού) και το ότι, αίφνης, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ευνοούν τους «πλουσίους». Όταν στον πολιτικό λόγο οι πολίτες χωρίζονται σε πλούσιους και φτωχούς, κάτι δεν πάει καλά. Αλλά, πράγματι, οι Γάλλοι παίρνουν αυτό που αξίζουν: δυσκολεύοντας τη ζωή του Μακρόν- ο Μελανσόν με την ανυπότακτη Γαλλία του, οι διανοούμενοι τύπου Εμμανουέλ Τοντ, καθώς και όλες οι αποχρώσεις της δεξιάς -καταδικάζουν τη χώρα τους σε ακινησία· στον χειρότερο εχθρό της Γαλλίας.
Την κυβέρνηση εγκατέλειψαν επτά στελέχη, δύο από τα οποία παραιτήθηκαν με ταρατατζούμ.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε έναν χρονίως άνεργο που τον πλησίασε και του παραπονέθηκε: «Θα βρεις δουλειά αν διασχίσεις τον δρόμο». Πράγμα που ο νεαρός έκανε, όπως και πλήθος δημοσιογράφων, οι οποίοι, με σκοπό το ρεπορτάζ, ζήτησαν εργασία στα καφέ και στα εστιατόρια του Μονπαρνάς. Προκέκυψε το συμπέρασμα ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν ανάγκη από προσωπικό: αν και η συμπεριφορά του Μακρόν θεωρήθηκε πατερναλιστική, δεν είχε άδικο. Στη συνέχεια, σε ταξίδι του στις Αντίλλες, φωτογραφήθηκε με ανήλικους παραβάτες – και πάλι το κάναμε θέμα: «Ο πρόεδρος πέφτει πολύ χαμηλά». Το ύφος της κριτικής είναι χαρακτηριστικό της Γαλλικής Επανάστασης, της Τρομοκρατίας των Ιακωβίνων και του πραξικοπήματος της 9ης Θερμιδόρ. Όλοι οι λαοί κουβαλάνε την ιστορία τους· μερικοί πιο πεισματικά από άλλους.
Οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις δεν θα βελτιώσουν τα ποσοστά της δημοτικότητάς του Μακρόν. Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας στο 7%, για την προσαρμογή των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής και στη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και για την πλαισίωση του Ισλάμ στη Γαλλία. Αυτές είναι οι καυτές πατάτες· όχι το αν ο φόρος θα παρακρατείται στην πηγή ή θα αποδίδεται στο τέλος της φορολογικής χρονιάς (και γι" αυτή την τεχνική λεπτομέρεια ακούστηκαν φωνασκίες: μήπως οι εργαζόμενοι πληγωθούν ψυχολογικά από τη μείωση του μηνιαίου τους μισθού;), ούτε για το αν πρέπει να απαγορευτούν τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο.
Στο μεταξύ, η τύχη μας δουλεύει. Την περασμένη εβδομάδα, στην περιοχή της Δουνκέρκης έγινε αστυνομική έρευνα στην «Ένωση Ζάχρα» τα μέλη της οποίας είναι παραρτήματα της Χετζμπολάχ και της Χαμάς, καθώς και το λεγόμενο «Αντισιωνιστικό Κόμμα» στο οποίο συμμετέχουν δημόσια πρόσωπα από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά. Στην αίθουσα προσευχής της Ένωσης Ζάχρα ακούγονται τερατολογίες: ο επικεφαλής Γκουασμί Γιαχιά διεκδικεί το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου (στο κήρυγμα μίσους) και της θρησκευτικής λατρείας (σκοταδισμό, προσηλυτισμό και τα τοιαύτα). Όσο καθυστερούμε, τόσο προχωρεί η εθελοντική γκετοποίηση, ο εξισλαμισμός, η καχυποψία έναντι της Ευρώπης, η άνοδος των δεξιών τσαρλατάνων.
Με λίγα λόγια, ενώ υπάρχει ελέφαντας στο δωμάτιο ασχολούμαστε με ασημαντότητες. Αν οι Ευρωπαίοι φοβούνται τον εξαμερικανισμό, ας σκεφτούν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου