"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: "Eξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία" δηλώνει ο πρόεδρος της Αρμενίας

Η Αρμενία θεωρεί πως η Τουρκία "συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης" της γενοκτονίας του 1915, αναφέρει  ο πρόεδρος της χώρας Σερζ Σαρκισιάν σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρεται ρητά στα συλλυπητήρια που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά χθες από την Άγκυρα με την ευκαιρία της σημερινής 99ης επετείου των σφαγών.
Η γενοκτονία "συνεχίζει να υφίσταται όσο ο διάδοχος της Οθωμανικής Τουρκίας συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης", τονίζει ο αρμένιος πρόεδρος στην ανακοίνωση αυτή. "Μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη (της γενοκτονίας) μπορούν να εμποδίσουν την επανάληψη ενός τέτοιου εγκλήματος στο μέλλον", προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως περίπου 1,5 εκατ. μέλη της αρμενικής κοινότητας "σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Αρμένιοι".
 
Ωστόσο ο αρμένιος ηγέτης δήλωσε πως "δεν θεωρούμε εχθρό μας την τουρκική κοινωνία" και ευχαρίστησε Τούρκους που βοήθησαν Αρμένιους στα χρόνια του πολέμου.
"Ο Θεός να ευλογεί τη μνήμη αυτών που προσέφεραν στους συμπατριώτες μας μια χείρα βοηθείας διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους", δήλωσε.

Ο Βίγκεν Σαρκισιάν, σύμβουλος του προέδρου, υπογράμμισε πως η δήλωση συλλυπητηρίων του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνιστά την "τελειοποίηση της άρνησης και της αποσιώπησης της γενοκτονίας".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τουρκική χειρονομία "περιέχει όλες τις γνωστές θέσεις του τούρκου αγκιτάτορα – βάζει τον δήμιο και το θύμα στο ίδιο καλάθι, διαστρεβλώνει το αίτιο και το αποτέλεσμα και καλεί σε αναθεώρηση ιστορικών γεγονότων", σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο regnum.ru.
 
Ωστόσο οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα τα συλλυπητήρια που προσέφερε η Τουρκία "στα εγγόνια των Αρμένιων που σκοτώθηκαν το 1915" χαρακτηρίζοντας τα "θετικό βήμα" προς τη συμφιλίωση.
Η δήλωση που έκανε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποτελεί για την Ουάσινγκτον "μια ιστορική δημόσια αναγνώριση των βασάνων που υπέστησαν το 1915 οι Αρμένιοι" και "ένα θετικό βήμα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

"Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα θετικό σήμα που δείχνει πως μπορεί να υπάρξει μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων η οποία ελπίζουμε πως θα κάνει να προχωρήσει η υπόθεση της συμφιλίωσης ανάμεσα στους Τούρκους και τους Αρμένιους", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
 
Οι Αρμένοι τιμούν σήμερα τη μνήμη της γενοκτονίας που διαπράχθηκε πριν από 99 χρόνια υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την επομένη της πρωτοφανούς και απροσδόκητης κίνησης της Τουρκίας να απευθύνει συλλυπητήρια στους απογόνους των θυμάτων αυτής της τραγωδίας, την οποία δεν αναγνωρίζει ως γενοκτονία.
 
Στις 24 Απριλίου 1915, η κυβέρνηση των Νεοτούρκων διέτασσε τον εκτοπισμό προς την οθωμανική επαρχία της Συρίας εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων τους οποίους κατηγορούσε ότι είχαν συνταχθεί με τον ρώσο εχθρό.
Η ημέρα αυτή τιμάται σ' ολόκληρο τον κόσμο από την αρμενική διασπορά.

Σύμφωνα με τους Αρμενίους, 1,5 εκατ. ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν στη διάρκεια διώξεων και εκτοπισμών. Η Τουρκία αναγνωρίζει πως οι σφαγές στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους, αλλά αρνείται να χαρακτηρίσει τις σφαγές αυτές γενοκτονία. 


Η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.
Οι τούρκοι διανοούμενοι, οι οποίοι επιφύλαξαν μικτή υποδοχή στο μήνυμα του Ερντογάν, είδαν επίσης σ' αυτό τη βούληση να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου της γενοκτονίας, το 2015.

"Πρέπει βεβαίως να χειροκροτηθεί αυτή η δήλωση, αλλά είναι πολύ ανεπαρκής", δήλωσε ο πανεπιστημιακός Μπασκίν Οράν.
 
"Μ' αυτά τα συλλυπητήρια, η (τουρκική) κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει το σοκ από την κινητοποίηση που θα υπάρξει για την εκατονταετηρίδα", εκτιμά από την πλευρά του ο Καντρί Γκιουρσέλ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και χρονογράφος της εφημερίδας "Μιλιέτ".


Δεν υπάρχουν σχόλια: