"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν θα ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ


Το πράσινο φως για την έναρξη της νομικής διαδικασίας για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ηγέτη της ισλαμικής αδελφότητας Χιζμέτ, ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν άναψε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
O κ. Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Ναι, θα αρχίσει» ήταν η σύντομη απάντησή του αναφερόμενος στη νομική διαδικασία για προώθηση στις ΗΠΑ του αιτήματος απομάκρυνσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, εξάλλου, στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις φήμες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες ήθελαν πίσω από τη σύγκρουση του ιδίου με τον Φετχουλάν Γκιουλέν να βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας και του δικαστικού συστήματος. 

«Από τότε που έγινα πρωθυπουργός δεν είχα καμία επαφή μαζί του πέρα από τηλεφωνικές συνομιλίες. Τον είχα συναντήσει όσο ήμουν δήμαρχος. Το πρώτο διάστημα οι σχέσεις μας με την ομάδα του ήταν καλές. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην πραγματικότητα μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση το 2010. Εκεί υπήρξε μια μάχη εξουσίας. Έγινε δηλαδή ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Αστυνομίας, της Ασφάλειας αφ’ ενός και της Δικαιοσύνης αφ’ εταίρου. Η πρώτη κίνηση που έκαναν ήταν για τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών. Βεβαίως, αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσα να αποδεχτώ.

»Αντιλαμβανόμασταν ότι προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε διάφορες υπηρεσίας, αλλά δεν γνωρίζαμε για τις κακές προθέσεις τους. Το καταλάβαμε αργότερα. Αρχίσαμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Στις 17 Δεκεμβρίου, στις 25 Δεκεμβρίου... Τότε η υπόθεση έλαβε χαρακτηριστικά πραξικοπήματος. Ήταν απόπειρα πραξικοπήματος. Ένα πολιτικό πραξικόπημα. Αυτό έκαναν
».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου τι αναμένει από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: 
«Να τους απελάσει. Ο στρατηγικός μας εταίρος θα πρέπει να κάνει σε ένα θέμα που αφορά τη δική μας εθνική ασφάλεια, ό,τι θα έκανα και εγώ αν υπήρχαν κάποιοι που θα απειλούσαν την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην ερώτηση, τέλος, εάν οι ΗΠΑ θα εκδώσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο κ Ερντογάν απάντησε: «Ελπίζω. Τουλάχιστον πρέπει να τον απελάσουν
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: