"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΕΛΛΟΝ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι προβλέψεις για το 2014


Εδώ ο καλός ο καφετζής. Εστω και με ρεβυθόζουμο, το διαβάζουμε το μέλλον. Το μόνο που απαιτείται είναι μπόλικο πολιτικό κατακάθι.

Ιανουάριος: Λεφτά υπάρχουν σ΄ αυτόν τον μήνα, αλλά τα έχουν άλλοι. Αν θέλεις να αποκτήσεις κι εσύ, γίνε πολιτικός. Κατά προτίμηση υπεύθυνος δεξιός, ψύχραιμος κεντρώος, εκσυγχρονιστής σοσιαλιστής ή ανανεωτής της Αριστεράς. Αν είσαι σταλινικός, μπορεί να τα κονομήσεις, αρκεί να μην εργάζεσαι για ομοϊδεάτες σου. Θα σε βάλουν να υπογράψεις ατομική σύμβαση με τον μισθό σου σε ρούβλια - καταβλητέα στην επόμενη αταξική κοινωνία.

Φεβρουάριος: Κρύο κάνει, αλλά μην ανάψεις το τζάκι. Ούτως ή άλλως, δεν έχεις τζάκι και δεν προβλέπεται να φτιάξεις. Το μόνο που θα σου χρειαστεί για να ζεσταθείς είναι καύσιμη ύλη και η άπλα της υπαίθρου. Αν σου έχουν ξεμείνει τα ωραία φυλλάδια με τα «Ζάππειο 1», «Ζάππειο 2» και δεν συμμαζεύεται, μην τα πυρπολήσεις. Είναι συλλεκτικά.

Μάρτιος: Ο μήνας της Εθνεγερσίας. Η πρωτοβουλία των 58 θα έχει αβγατίσει. Θα φτάσουν ίσα με τους 59 νοματαίους δίχως να υπολογίζεται το -πανταχού παρόν αλλά για τα κρίματά του «δεν πληρών'»- φάντασμα του Κώστα Σημίτη. Είναι λαοφιλείς οι 58, αλλά με ιδεολογικές προσθήκες από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και την Ενωση Κεντρώων θα σκίσουν.

Απρίλιος: Φουλ οι μηχανές της προεκλογικής περιόδου. Θα γίνουν εθνικές μαζί με ευρωεκλογές. Χαλασμός κυρίου. Επαναδιαπραγματεύσεις, δικαστήρια της Μέρκελ, πρωτάθλημα στον βάζελο και Κύπελλο στην Καλλονή - όλα θα τα τάζουν οι συνήθεις ύποπτοι, για να μη φάνε το σφόλι που έρχεται. Αλλά θα το φάνε και θα πουν “ευχαριστώ”.

Μάιος: Το σφόλι που λέγαμε προηγουμένως. Μεγάλο σαν τις καταθέσεις ΣΥΡΙΖΑίου βουλευτή και το Ε9 τυχεράκηδων αριστεροδέξιων κληρονόμων δυνατών επιθέτων και προγονικής καπατσοσύνης. Η φάπα πέφτει σύννεφο και οι κάλπες γεννοβολούν δυσαρέσκεια και εκδικητική διάθεση. Ο λαός είναι αχάριστος. Αντί να ευχαριστήσει εκείνους που τον έμαθαν να ζει χωρίς λεφτά, τους στέλνει στα σπιτάκια τους - και μερικούς τους ετοιμάζει για Κορυδαλλό μεριά.

Ιούνιος: Ολα βαίνουν καλώς. Η συζήτηση που κυριαρχεί δεν είναι το ελληνικό χρέος. Αυτό έχει καβαλήσει τα 500 τρισεκατομμύρια ευρώ (χώρια οι τόκοι) και συνεχίζει να καλπάζει. Η επαναδιαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ και δεν χρειάστηκε, άλλωστε. Η παρτίδα τούτη δεν σώζεται. Το θέμα που απασχολεί τους πάντες είναι αν έχει απομείνει έστω και ένας για να πάει διακοπές. Ο μόνος εύκαιρος είναι ο Λιάπης...


Ιούλιος: Προς έκπληξη όλων ο Μιχάλης Λιάπης, αυτόν τον μήνα, αποφασίζει να μην πάει διακοπές σε εξωτικό μέρος, αλλά να τις περάσει σ' ένα τριάστερο ξενοδοχείο στα Παλούκια Σαλαμίνας, παίζοντας πρέφα και κολτσίνα με ανέργους του Περάματος. Το έπαθλο των αγώνων είναι μια ετήσια συνδρομή στο τένις κλαμπ της Εκάλης. Ο Μιχάλης, παραδοσιακά φιλολαϊκό στοιχείο, χάνει επίτηδες όλες τις αναμετρήσεις και οι άνεργοι κολλητοί του γίνονται άσοι στην αντισφαίριση.


Αύγουστος: Επειδή, επί σειράν ετών, έγινε «άριστη» επαναδιαπραγμάτευση, ούτε οι μύγες κατορθώνουν να παχύνουν στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει. Εχει πάει σύσσωμη στην Αργεντινή να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις μεθόδους εκτροφής βοοειδών για να βελτιωθεί η ποιότητα της ελληνικής μπριζόλας - όταν ο υπερήφανος λαός μας ξαναρχίσει να τρώει κρέας. Η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενείται σε επαναστατικό θέρετρο πολλών αστέρων - και ως ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης προσφέρει άφθονα φιλοδωρήματα στους γκρουμ (μόνο που τα δίνουν σε δραχμές).

Σεπτέμβριος: Μία από τα ίδια. Ο μήνας των λογαριασμών. Το μόνο καλό είναι ότι ουδείς (πλην ΣΥΡΙΖΑ) πήγε διακοπές και τους βλέπει να έρχονται ένας ένας.

Οκτώβριος: Δημοτικές εκλογές. Είχαν αναβληθεί για Οκτώβριο και -περιέργως- βρέθηκαν λεφτά για να τυπωθούν ψηφοδέλτια. Ενεφανίσθη και ο δήμαρχος Καμίνης. Τελικά δεν χρειάστηκε να βγει αναγγελία στο Silver Alert ή στην υπηρεσία αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού για να βρεθεί η χάρη του. Είναι ξανά υποψήφιος για ό,τι έχει απομείνει από τον Δήμο Αθηναίων. Για τις ανάγκες της καμπάνιας του αναγκάζεται να διανέμει ο ίδιος φυλλάδια στα ουρντού, στα παστούν και τα σουαχίλι.

Νοέμβριος: Απολύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το ΚΚΕ. Το κόμμα, φυσικά, δεν φταίει. Εκείνος αποδείχθηκε αχάριστος. Ενώ του είχε προταθεί στον ελεύθερο χρόνο του να δουλεύει ντελιβεράς για το κεμπαπτζίδικο που άνοιξε ο Περισσός, εκείνος ισχυρίστηκε ότι αφενός δεν ξέρει από βέσπα και αφετέρου δεν του περισσεύουν χρήματα για να φουλάρει το όχημα με βενζίνη, η οποία έχει φτάσει τις 500.000 δραχμές το γαλόνι.

Δεκέμβριος: Με απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. - ΔΗΜ.ΑΡ. - «58» - ΑΝ.ΕΛ. - Οικολόγοι Πράσινοι - Κόκκινοι - Τιρκουάζ (το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκαμε, βάρεσε φαλιμέντο), ο δακτύλιος για τα τζάκια εφαρμόζεται και στα στομάχια. Απαγορεύεται πλέον και η χρήση της αντισυστημικής λέξης «πεινάω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: