"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προτεραιότητες πρύτανη

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης διεκδικεί μια θέση στην Ιστορία. Δεν θυμόμαστε προηγούμενο, στο πρόσφατο, τουλάχιστον, παρελθόν, κατά το οποίο ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στα Προπύλαια με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Την πρωτοβουλία συνυπογράφουν ο Μίκης Θεοδωράκης και οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Το ύφος του κ. Πελεγρίνη ανταγωνίζεται πρωτοσέλιδα αριστερίστικων εφημερίδων.«Εδώ και μήνες η ελληνική κοινωνία έχει βουλιάξει όχι μόνο στο χάος της οικονομικής εξαθλίωσης, αλλά και στο σκοτάδι της άγνοιας για το τι συμβαίνει πράγματι στους κόλπους της, καθώς και για το τι απεργάζονται εκείνοι που είτε με την ψήφο του ελληνικού λαού είτε ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής πολιτείας εμφανίζονται ως σωτήρες της». Και καταλήγει: «Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να αναλάβει την πρωτοβουλία να οδηγήσει την κοινωνία έξω από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται, αν δεν έχει ήδη καταλήξει σε αυτό».

Ο κύριος Πελεγρίνης έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο πραγματώνει τον θεσμικό του ρόλο.

Πριν, όμως, υπερασπιστεί τη χώρα και το μέλλον της (όπως ο ίδιος τουλάχιστον το εννοεί) θα ήταν περισσότερο χρήσιμος αν μας εξηγούσε πώς υπερασπίζεται σήμερα την περιουσία και το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι γνωστή σε όλους τους Αθηναίους η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα Προπύλαια. Παζάρια μικροπωλητών, αντίσκηνα Αφγανών πολιτικών προσφύγων και παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην είσοδο του Κεντρικού Κτιρίου. Δεν είδαμε τον κ. Πελεγρίνη να πρωτοστατεί σε κάποια εκστρατεία ενάντια στον ευτελισμό του κορυφαίου συνόλου της νεότερης Αθήνας, της Αθηναϊκής Τριλογίας. Οσο μπορούμε να γνωρίζουμε (ας μας διαψεύσει ο κ. Πελεγρίνης) τα αυτοκίνητα που είχαμε απαθανατίσει σε διαδοχικά ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ανήκαν στη διοίκηση και σε υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο κ. Πελεγρίνης αναφέρει ότι «όλος ο περιβάλλων χώρος του κεντρικού κτιρίου, όπως επίσης ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου της Νομικής καθώς και στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου δεν είναι άσυλο, και έχει ενημερωθεί σχετικώς τόσο η αστυνομία όσο και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους». Επομένως, πεδίον δόξης λαμπρόν για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ έτσι ώστε να πάρει πρωτοβουλίες σωτηρίας του κύρους του Ιδρύματος που υπηρετεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: