"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ: Προβλέψεις-σοκ για 1.000 εκτελέσεις το 2011

Τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους αναμένεται να εκτελέσει «με το σημερινό ρυθμό» το Ιράν το 2011, που θα είναι αριθμός- ρεκόρ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχραμί είναι το τελευταίο δείγμα χρονικά «μιας σοβαρής έλλειψης διαφάνειας» στο Ιράν σε σχέση με την μεγεθυνόμενη επιβολή της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Ούρι Ρόζενταλ δήλωσε «συγκλονισμένος» από την εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχραμί και κατήγγειλε την «ενέργεια που διαπράχθηκε από ένα βάρβαρο καθεστώς». Η Ολλανδία πάγωσε τις σχέσεις της με το Ιράν.

Σύμφωνα με αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), το Ιράν έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων ανά κάτοικο στον κόσμο. Το 2009, το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 388 ανθρώπους και ήταν δεύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα, για το σύνολο των εκτελέσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Οι ΜΚΟ θεωρούν ότι το 2010 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν.

Μαζί με τον απαγχονισμό της Ζαχρά Μπαχραμί, το HRW εκτιμά ότι τουλάχιστον 74 φυλακισμένοι εκτελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 66 άτομα εκτελέστηκαν στην ίδια περίοδο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: