"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


"Δικαιώματα" γυναικών στο Πακισταν

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Για να µπορούν οι γυναίκες στη χώρα της να φορούν τζιν ή τέλος πάντων ό,τι επιθυµούν, η πακιστανή ηθοποιός Βεένα Μαλίκ δηλώνει έτοιµη να δώσει και τη ζωή της ακόµη. Η αλήθεια είναι ότι η ενδυµασία υπήρξε η αφορµή να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος σχετικά µε τη θέση της γυναίκας στο Πακιστάν και το δικαίωµά της στην εκπαίδευση, την εργασία και την ελευθερία της έκφρασης.

Oλα άρχισαν όταν η διάσηµη πρωταγωνίστρια δεκάδων ταινιών του Λόλιγουντ – το Χόλιγουντ της Λαχώρης – εθεάθη σε ριάλιτι σόου τύπου «Μπιγκ Μπράδερ» ναβουτάει στην πισίνα µε σορτς. Μαζί της, η επίσης διάσηµη ξανθιά καλλονή – ναυαγοσώστρια – Πάµελα Αντερσον. Η συµµετοχή τής Μαλίκ στο σόου διήρκεσε 84 ηµέρες. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστηµα δύο πλάνα επαναλαµβάνονταν διαρκώς: η Μαλίκ µε σορτς και η Μαλίκστην αγκαλιάτου συµπαίκτη της, ινδού ηθοποιού ΑΣµίτ Πάτελ.

Οπως ήταν αναµενόµενο, η αντίδραση σύσσωµης της θρησκευτικής κοινότητας ήταν άµεση και οι µοµφές κατά της ηθικής της πάµπολλες. Και η Μαλίκ όµως δεν έµεινε µε σταυρωµένα χέρια. «Εάν µια γυναίκα αισθάνεται άνετα να φοράει µπούργκα, ας φοράει µπούργκα. Εάν όµως µια γυναίκα, ακόµη και µουσουλµάνα, θέλει να φοράει τζιν, τότε θα έπρεπενα το κάνει. Είναι δικαίωµά της, όπως και του άντρα», δεν έπαψε να λέει µεταθέτοντας το κέντρο βάρος της συζήτησης στην ισότητα µεταξύ των δύο φύλων. 

Ενας από τους πιο ζωηρούς επικριτές τής Μαλίκ είναι ο σκληροπυρηνικός µουφτής Αµπντούλ Καουί, ο οποίος την κατηγόρησε ότι µε τη συµπεριφορά της προσβάλλει το Ισλάµ και το Πακιστάν. Τα αίµατα άναψαν την περασµένη εβδοµάδα, όταν για τις ανάγκες ενός τοκ σόου η Μαλίκ βρέθηκε αντιµέτωπη µε τον Καουί κι εκείνος την αποκάλεσε ανήθικη, µολονότι παραδέχθηκε ότιουδέποτε είδε τις επίµαχες σκηνές. Εξαλλη, η 32χρονηηθοποιός εξαπέλυσε εναντίον του κατά µέτωπον επίθεση,υποστηρίζοντας ότι ο λόγος που µπήκεστο στόχαστρο είναι το φύλο της και τονίζοντας πως το Πακιστάν έχει πολύ σοβαρότερα προβλήµατα να αντιµετωπίσει αυτήν την ώρα, όπως για παράδειγµα τις καταγγελίες γιαβιασµούς παιδιών σε µουσουλµανικούς ναούς… Η έκρηξη της Μαλίκ συνέπεσε µε µια αρκετά ευαίσθητη περίοδο για το Πακιστάν, κατά την οποία ο ισλαµικός φονταµενταλισµός εξαπλώνεται διαρκώς εις βάρος των φιλελεύθερων φωνών που σωπαίνουν.

Αυτή ακριβώς την περίοδο η Μαλίκ δεσµεύτηκε να χρησιµοποιήσει τη δύναµη που της προσφέρει η δηµοσιότητα για να υπερασπιστεί τα δικαιώµατατων γυναικών στηχώρα της. Και κυρίως ναπολεµήσει την αρχήτης «διαφύλαξης της τιµής», σύµφωναµε την οποία οι συγγενείς χτυπούν µέχρι θανάτου τακορίτσια αν ντροπιάσουν την οικογένεια. «Γιατί δεν χτυπάνε και τους άντρες; Εχετε ακούσει ποτέ, εδώ στο Πακιστάν,να ρίξουν οξύστο πρόσωπο ενός άντρα;», λέει και ξαναλέει η Μαλίκ.

Κάποιοιτην αποκαλούνπόρνη. Οι νέοι του facebook καιτου twitter όµως είναι µαζί της.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: