"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας

Η Ιαπωνία υπέγραψε με την Ινδία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ το Τόκιο πιθανότατα θα αναλάβει τη συγχρηματοδότηση έργων υποδομής της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Η κυβέρνηση της Ινδίας πρότεινε τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου 9 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη μιας «βιομηχανικής διόδου» μεταξύ Δελχί και Μουμπάι. Συζητείται, επίσης, η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων, τριών νέων λιμανιών και έξι αεροδρομίων.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ανεπτυγμένης Ιαπωνίας και της αναπτυσσόμενης Ινδίας καταργεί την επιβολή δασμών στο 94% των προϊόντων των δύο χωρών, εντός δεκαετίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κλωστοϋφαντουργία, τα φάρμακα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ο συνακόλουθος κλάδος παροχής υπηρεσιών. Εξαιρούνται από τη λίστα το ρύζι, τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς καλλιεργούνται εκτενώς και από την Ιαπωνία.

Οι τελευταίες ενδείξεις για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας ήταν ανησυχητικές. Το διμερές εμπόριο υποχώρησε το 2009 κατά 23% στα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ιαπωνίας. Σε ανεξάρτητη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επισημαίνεται ότι η Ιαπωνία πρέπει να απελευθερώσει περισσότερο την οικονομία για να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: