"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η γνώμη της εφημερίδας Irish Independent

Irish Independent

Σήμερα, έπειτα από χρόνια, ο λαός αυτής της χώρας μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι με διάθεση συννεφιασμένη από αμφιβολίες και αγωνίες, που θα ελαφρύνει όμως μαθαίνοντας ότι επιτέλους κάποιος ανέλαβε τα ηνία.

Δυστυχώς, ο «κάποιος» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, που διαπραγματεύονται τους όρους ενός δυσθεώρητου πακέτου σωτηρίας των ετοιμόρροπων ιρλανδικών τραπεζών. Η παρουσία τους δηλώνει ότι αποτύχαμε στη διαχείριση των υποθέσεών μας (...). 

Απέτυχαν, επίσης, οι τράπεζες που συμπεριφέρθηκαν αφρόνως, παραπλάνησαν την κυβέρνηση και εισέβαλαν στην τσέπη μας. Με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο όμως απέτυχε η κυβέρνηση, που δεν άσκησε, ούτε στοιχειωδώς, την εξουσία της, μέχρι που υποχρεώθηκε από εξωτερικές δυνάμεις να το πράξει. (...)

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει τώρα να πείσει τον λαό ότι οι όροι που θα θέσει -κυρίως το ΔΝΤ- είναι η μόνη επιλογή και ότι διαπραγματευόμαστε επί ίσοις όροις. (...) Στην πραγματικότητα έχουμε χρεοκοπήσει και εξαρτώμεθα από άλλους για την επιβίωσή μας. (...) 

 Θα πληρώσουμε τίμημα αλλά η αποζημίωση μπορεί να είναι υψηλή. Αφού περάσουμε τις φοβερές δυσκολίες που μας περιμένουν, μπορεί συν τω χρόνω να ευημερήσουμε ξανά, να κερδίσουμε πάλι την οικονομική κυριαρχία μας και να αποκαταστήσουμε την εθνική υπερηφάνεια και αυτοπεποίθησή μας. Αν δώσουμε μάχη για να βγούμε στην άλλη πλευρά, θα μας αξίζουν όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: