"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αλγόριθμος επιβεβαιωσης ορθότητας του ΑΦΜ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΟΥΤΗ

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους... μερακλήδες συλλέκτες αποδείξων, που θέλουν μαζί με το ποσό να καταχωρίζουν σε ένα αρχείο στον υπολογιστή τους και το ΑΦΜ της επιχείρησης από την οποία προμηθεύτηκαν το αντίστοιχο προϊόν ή την υπηρεσία. Καθώς είναι πιθανό κατά την καταχώριση του ΑΦΜ στον υπολογιστή σας να κάνετε λάθος... ξεθάψαμε τον τρόπο υπολογισμού του μαγικού αυτού αριθμού. Δώστε βάση, θα το πούμε μόνο μια φορά:

1) Από τα 9 ψηφία του ΑΦΜ κρατάτε τα πρώτα 8, αφήνετε το 9ο στην άκρη για μετά και ξεκινάτε από αριστερά προς τα δεξιά να πολλαπλασιάζετε:
* Το 1ο ψηφίο με το 256
* Το 2ο ψηφίο με το 128
* Το 3ο ψηφίο με το 64
* Το 4ο ψηφίο με το 32
* Το 5ο ψηφίο με το 16
* Το 6ο ψηφίο με το 8
* Το 7ο ψηφίο με το 4
* το 8ο ψηφίο με το 2

2) Τα αποτελέσματα αυτών των 8 πολλαπλασιασμών τα προσθέτετε μεταξύ τους.

3) Το άθροισμα που προέκυψε το διαιρείτε με το 11.

4) Το υπόλοιπο της διαίρεσης πρέπει να αποτελεί τον αριθμό που βρίσκεται στην τελευταία θέση του ΑΦΜ (το 9ο ψηφίο που αφήσαμε στην άκρη).

5) Στην περίπτωση που το υπόλοιπο της διαίρεσης είναι 10, ο αριθμός της 9ης θέσης πρέπει να είναι μηδέν.

Ολα αυτά τα προσαρμόζετε με τη γλώσσα προγραμματισμού της αρεσκείας σας. Λογικά, με 10-15 γραμμές κώδικα θα κάνετε τη δουλειά σας. Αν πάλι η λέξη προγραμματισμός σάς είναι άγνωστη (δεν ξέρετε τι χάνετε), υπάρχει μια υπηρεσία επαλήθευσης ΑΦΜ στο Taxisnet, στη διεύθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια: