"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρόληψη Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 5.700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να πάθουν μια τέτοια βλάβη, είναι οι ηλικιωμένοι και κατά κύριο λόγο οι άνδρες. Σχεδόν ένας στους τέσσερις άντρες και μια στις πέντε γυναίκες ηλικίας 45 ετών μπορούν να περιμένουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο αν φτάσουν έως την ηλικία των 85 ετών. Ένα άτομο που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο έχει τουλάχιστον 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστεί δεύτερο εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα 2 χρόνια

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τα κύτταρα της περιοχής αυτής να μην οξυγονώνονται και να πεθαίνουν. Οι τύποι του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τρεις: η ισχαιμική προσβολή, η εμβολή και η αιμορραγία. Τα συνήθη αίτια είναι η υπέρταση, οι καρδιακές και αγγειακές νόσοι, προϋπάρχον ιστορικό παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και το κάπνισμα.

Έχει παρατηρηθεί ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί αρκεί να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε μερικά συμπτώματα και να ακολουθείται πιστά η φαρμακευτική αγωγή που δίνει ο γιατρός στον πάσχοντα. Είναι πολύ θλιβερό το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εγκεφαλικών επεισοδίων θα είχαν προληφθεί αν πρώτον οι πάσχοντες ενημέρωναν τον γιατρό τους για κάποιες ενοχλήσεις, οι οποίες εκ πρώτης όψεως φαίνονται ασήμαντες, μπορούν όμως να αποβούν μοιραίες και δεύτερον επέλεγαν να ακολουθήσουν την φαρμακευτική αγωγή που τους δώθηκε.

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο διότι εξαρτώνται από το μέρος του εγκεφάλου που παθαίνει την βλάβη. Σε γενικές γραμμές όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται αιφνιδίως είναι τα εξής:

αίσθημα αδυναμίας στο μισό μέρος του σώματος
μούδιασμα ή παράλυση προσώπου ή του άνω ή κάτω άκρου
ζάλη
απώλεια της ισορροπίας ή του συντονισμού κινήσεων
αιφνίδια θολότητα ή απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
δυσκολία στην ομιλία
έντονος πονοκέφαλος

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού Επεισοδίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, σε άτομα που είχαν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο, παρατηρήθηκε ότι 24 ώρες πριν το πάθουν έκαναν ορισμένες δραστηριότητες που πιθανόν να συσχετίζονται με την εμφάνιση της εγκεφαλικής βλάβης. Αυτές οι δραστηριότητες είναι:

κατανάλωση αλκοόλ (28% των περιπτώσεων)
ανύψωση βάρους άνω των 25 κιλών (10%)
έντονη δραστηριότητα που οδήγησε σε υπερκόπωση (8%)
κάπνισμα μαριχουάνας (6%)
επεισόδιο θυμού (4%)
σεξουαλική επαφή (2%)

Οδηγίες Πρόληψης:
Κάντε τακτικό έλεγχο της πίεσης του αίματος
Κάντε έλεγχο για καρδιοπάθεια
Σταματήστε το κάπνισμα
Χαλαρώστε και αποφύγετε το στρες
Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη
Τρώτε υγιεινά με βάση τη μεσογειακή διατροφή
Μειώστε το αλάτι από τα φαγητά
Διατηρήστε το βάρος σας στα φυσιολογικά του όρια
Μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Ασκηθείτε
Ενημερωθείτε σχετικά με φαρμακευτικές αγωγές (αντισύλληψη κ.α.) που αυξάνουν τις πιθανότητες για θρόμβους στο αίμα


Πηγή:Iatronet, Wikipedia,
Harvard medical school
(American Heart Association's 26th International Stroke Conference)

Δεν υπάρχουν σχόλια: