"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εγχείρηση καρδιάς με... τηλεχειριζόμενο ρομπότ

Η πρώτη εγχείρηση καρδιάς με τηλεχειριζόμενο ρομπότ ανοίγει τον δρόμο για τη ρομποτική τηλε-χειρουργική.

Η ρηξικέλευθη επέμβαση πραγματοποιήθηκε από ομάδα γιατρών στη Βρετανία υπό τον Δρα Αντρέ Εντζι, καρδιολόγο και ηλεκτροφυσιολόγο του νοσοκομείου Γκλένφιλντ του Λέστερ.

Σύμφωνα με τον γιατρό, η χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε σε έναν 70χρονο Βρετανό ασθενή και αποτέλεσε την αρχική δοκιμή για την ασφάλεια της νέας μεθόδου στον άνθρωπο, πήγε θαυμάσια και η καρδιακή αρρυθμία του ασθενούς αποκαταστάθηκε στον φυσιολογικό της ρυθμό μέσα σε μία ώρα.

Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο επέμβαση σε άνθρωπο με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, το οποίο έχει την ονομασία «Σύστημα Εξ Αποστάσεως Χειρισμού Καθετήρα» και έχει κατασκευαστεί από την αμερικανική εταιρεία «Catheter Robotics».

Παρόλο που ο Δρ Εντζι δεν βρέθηκε ούτε για μία στιγμή στο χειρουργείο, δήλωσε ότι είχε τον «πλήρη έλεγχο» της επέμβασης και μπορούσε να δει και να συνομιλήσει με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό, το οποίο βρισκόταν στο πλευρό του ασθενούς, εκτός από το ρομποτικό σύστημα.

Το όφελος για τον γιατρό ήταν το ότι δεν χρειαζόταν ούτε να είναι όρθιος ούτε να φορά τη βαριά και ενοχλητική προστατευτική «ασπίδα» κατά της ακτινοβολίας Χ, η οποία είναι αναγκαία την ώρα της επέμβασης, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του οργανισμού του ασθενούς. μάλιστα ο γιατρός δήλωσε ότι μελλοντικά η ρομποτική χειρουργική «θα μπορεί να γίνεται από οπουδήποτε στον κόσμο».

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: