Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν αντιλαµβάνοµαι όσους ειρωνεύονται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση επιτροπής «κοινής αποδοχής», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πανδημία.
Τους ενοχλεί αυτό το «κοινής αποδοχής», επειδή ενστερνίζονται την αστική αντίληψη ότι η επιστήμη δεν έχει πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο. Είναι μάλλον προφανές ότι δεν έχουν διαβάσει «Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια», δεν έχουν ακούσει ποτέ τον όρο «Σοβιετική Επιστήμη» και δεν τους λέει τίποτε το όνομα του Λισένκο.
Δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ειρωνεύονται και από πάνω. Ας τους εξηγήσει κάποιος ότι η ιατρική, όπως και η αστροφυσική, είναι μέρος της κοινωνικής υπερδομής, στην οποία συγκατοικούν αρμονικά με την ιδεολογία και την πολιτική. Απόδειξη ότι ο νόμος της βαρύτητος και η θεωρία της σχετικότητος είχαν εντελώς διαφορετική λειτουργία στις κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Είναι τυχαίο ότι και οι δύο, όπως και η θεωρία της εξέλιξης, διατυπώθηκαν σε καπιταλιστικό περιβάλλον;
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να απορρίψουμε την πρόταση χωρίς να τη μελετήσουμε σοβαρά. Κατ’ αρχάς, μια επιτροπή «κοινής αποδοχής» είναι καλύτερη από μία που δεν απολαμβάνει την «κοινή αποδοχή». Αυτό οφείλεται, κατά μείζονα λόγο, στην ποικιλία των απόψεων και στην επιστημονική και ιδεολογική ζύμωση που θα προκύψει. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η επιτροπή των επιδημιολόγων δεν έχει πει κουβέντα για την αστυνομοκρατία και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία των αντιεμβολιαστών;
Αρκούνται να επαναλαμβάνουν την ανάγκη του εμβολιασμού, αποκρύπτοντας τις πολιτικές συνέπειες και τη διαταραγμένη ψυχική υγεία των αντιεμβολιαστών.
Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ακόμη κουτοπόνηρος ελιγμός για να βγει από το περιθώριο. Ας αντιμετωπίσουμε καλοπροαίρετα την προοδευτική καινοτομία. Μια επιτροπή «κοινής αποδοχής., όπου θα συμμετέχουν γνήσιοι αριστεροί γενικοί χειρουργοί και πνευμονολόγοι, αλλά και μετακαπιταλιστές παθολόγοι από το ΜέΡΑ 25, μπορεί να υστερήσει σε αποτελεσματικότητα, όμως κερδισμένη θα βγει η δημοκρατία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έχει αποδείξει, δεν ενδιαφέρεται για τον εμπλουτισμό της δημοκρατίας με νέες ιατρικές ιδέες. Με αποτέλεσμα να στερεί τη χώρα από μια επιτροπή «κοινής αποδοχής». Για να βελτιώσω κάπως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι τα μέλη της πρέπει να εκλεγούν με απλή αναλογική, με γενικές εκλογές σε όλη την επικράτεια.
Φίλε αναγνώστη. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να τα θεωρείς κάπως τραβηγμένα όλ’ αυτά. Ομως...
επειδή έχω θητεύσει στα νιάτα μου στην εξευγενισμένη εκδοχή αυτής της Αριστεράς, τα βρίσκω απολύτως φυσιολογικά. Κι όταν άκουσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτηκα για μία ακόμη φορά στη ζωή μου ότι όσοι δεν τους γνώρισαν από πρώτο χέρι δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουν ούτε σε τι είχαμε μπλέξει ούτε από τι ξεμπλέξαμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου