"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΡΟΥΣΦΕΤΟ-ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Το κομματικό άσυλο αλωνίζει στα ΑΕΙ

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

 Πολλούς παρακίνησε να μιλήσουν για τη δική τους περιπέτεια, στην προσπάθεια να διεκδικήσουν μια θέση καθηγητή σε ελληνικό ΑΕΙ, το θέμα που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Καθημερινής»   (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) για τις «φωτογραφικές» προκηρύξεις θέσεων. Δηλαδή, τις θέσεις τις οποίες τα τμήματα περιγράφουν με «χειρουργική» αναφορά στο προσοντολόγιο των υποψηφίων και τις προκηρύσσουν σε «σπάνια» και ιδιαίτερα λεπτομερή γνωστικά αντικείμενα, με στόχο να βολευτούν «δικοί μας άνθρωποι».

Από τα μηνύματα που δέχθηκε η «Κ», φαίνεται πως το μαγείρεμα στη στελέχωση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, αλλά και στις προαγωγές – εξελίξεις των ήδη υπηρετούντων στην επόμενη βαθμίδα, έχει καταλήξει σε αρκετές περιπτώσεις η κύρια μέθοδος που υιοθετούν καθηγητές – ορισμένοι εξ αυτών για να διεκδικήσουν στο μέλλον θέσεις εξουσίας, εντός και εκτός ΑΕΙ.

Χαρακτηριστικά, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η ηγεσία γνωστού ερευνητικού κέντρου της Αθήνας επιθυμεί να ενισχύσει το προσωπικό του κέντρου, αξιολογώντας όχι μόνον το επιστημονικό έργο των υποψηφίων, αλλά και την κομματική τους ταυτότητα. Οι κακές γλώσσες «χρεώνουν» το ερευνητικό κέντρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο συμβαίνει και σε εμβληματική σχολή της χώρας. Εκεί πανεπιστημιακός διαφημίζει τα ερείσματά του στη Ν.Δ., υπόσχεται σε υπηρετούντες καθηγητές πως θα επισπεύσει την προαγωγή τους και δημιουργεί ομάδα φίλων – ψηφοφόρων του σε πιθανή υποψηφιότητά του για διοικητική θέση.

Σε τμήμα περιφερειακού ΑΕΙ της Δυτικής Ελλάδας, η πρόεδρος έδωσε θέση πανεπιστημιακού υποτρόφου στον 50χρονο σύζυγό της, παρότι η ειδίκευσή του δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο του τμήματος.

Προτιμούν, λοιπόν, οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να βολευτεί ένας «ημέτερος», παρότι από την άθλια κομματική πρακτική κηλιδώνεται το όνομα του κόμματος στα μάτια πολλών άλλων άξιων επιστημόνων;

Και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τι πράττει; 

Τουλάχιστον, όταν πρόσφατα είχε έλθει στο προσκήνιο περίπτωση στο Μαθηματικό Καστοριάς –από τους τριάντα υποψηφίους ο μόνος που προκρίθηκε, εμφανίστηκε να είναι συγγενής στελέχους του τμήματος– ο τέως υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης σήκωσε το τηλέφωνο για να επιστήσει την προσοχή στην ηγεσία του Παν. Δυτικής Μακεδονίας και κατόπιν δόθηκε οδηγία στο Μαθηματικό η διαδικασία να αρχίσει εκ νέου. Η πολιτεία και τα ΑΕΙ διαθέτουν μηχανισμούς ελέγχου της νομιμότητας, ώστε να επιβεβαιώνεται η επιταγή του νόμου.

Σήμερα, πάντως...

 

 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός Αγγελος Συρίγος, στη μάχη κατά της αναξιοκρατίας, δηλώνουν ανενημέρωτοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: