Του ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ
1. Πολυνομία. 'Οταν τροποποιείς συνεχώς τους νόμους σημαίνει ότι δεν ξέρεις να νομοθετείς. Τα σοβαρά κράτη έχουν σταθερή νομοθεσία και η Βουλή συνεδριάζει όποτε χρειαστεί. Το να παράγονται νόμοι κάθε μέρα, διότι προφανώς οι προηγούμενοι είναι ελαττωματικοί, είναι σαν να πρέπει να πας το αυτοκίνητο στο συνεργείο κάθε μέρα, γιατί χθες κάτι ξέχασαν. Ο σοφός λαός όμως εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους σκιτζήδες μηχανικούς.
2. Ανοργανωσιά. Κωδικοποιημένη νομοθεσία με θεματική αναζήτηση και παρακολούθηση των μεταβολών μπορείς να βρεις μόνο σε ιδιωτικές ιστοσελίδες που απευθύνονται σε δικηγόρους και λογιστές έναντι πληρωμής. Το κράτος δεν έχει την ικανότητα ούτε το ενδιαφέρον να το κάνει.
3. Αδιαφορία προς τον πολίτη. Δεν μπορεί κάθε πολίτης να έχει ένα επιτελείο νομικών και λογιστών στην υπηρεσία του να τον ενημερώνουν τι ισχύει και τι όχι. Η ίδια η πολυνομία εμπεριέχει και το στοιχείο της αδιαφορίας προς τον πολίτη. Αλλά δείτε και τη διατύπωση αυτού του κειμένου. Δεν βρέθηκε ένας από όσους το συνέταξαν, το ενέκριναν και το δημοσίευσαν να πει "Ρε παιδιά, ποιος μπορεί να βγάλει άκρη απ' όλα αυτά. Σαδιστές είμαστε;"
Θα μπορούσε η παράγραφος να λέει...
"Σας ενημερώουμε ότι ισχύουν τα εξής: το και το. Και να οι νόμοι που τα ορίζουν".
Πόσον καιρό ακόμα η κοινή λογική θα είναι εξορισμένη από τη χώρα που τη γέννησε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου