Ο αυτόματος διορθωτής μου κοκκινίζει ακόμη τη λέξη «κορωνοϊός», αν και αναγνωρίζει τη διεθνή ονομασία COVID-19.
Τι σημαίνει αυτή η νέα κρίση;
Εάν οι παγκόσμιες ροές είναι εν μέρει αναπόφευκτες, η διεθνής συνεργασία δεν είναι. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι την Ε.Ε., ευφυείς και διορατικοί ηγέτες στην Ιστορία οικοδόμησαν συνειδητά διεθνείς και υπερεθνικούς θεσμούς, για να ελέγξουν τις ανεπιθύμητες και καταστροφικές επιπτώσεις της αλληλεξάρτησης.
Από πρώτη ματιά, αυτή η κρίση ενισχύει το ρεπερτόριο εθνικιστών και δημαγωγών. «Η κρίση είναι εισαγόμενη», «ο κορωνοϊός ήρθε απέξω», «πρώτα η χώρα μου». Ομως, οι κατηγορίες προς τους άλλους (Ευρώπη ή Κίνα) δεν συμβάδισαν με τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας και θωράκισης του εγχώριου πληθυσμού. Αν ξύσεις την επιφάνεια, οι κύριοι εκπρόσωποι του εθνικιστικού λαϊκισμού διεθνώς αποδεικνύονται οι πλέον ανεπαρκείς στη διαχείριση της κρίσης στη χώρα τους. Δεν είναι τυχαίο.
Ο πολίτης αναζητεί στο κράτος το τελευταίο οχυρό προστασίας απέναντι σε υπαρξιακές απειλές. Η κρατική επάρκεια, όμως, είναι φευγαλέα χωρίς ισχυρό διεθνή και υπερεθνικό συντονισμό. Ο Ιταλός πολίτης εξαρτάται από την κυβέρνησή του για τις αναγκαίες οδηγίες, τα έκτακτα μέτρα, την επάρκεια συσκευών οξυγόνου. Αλλά η τροφοδότηση της οικονομίας με ρευστότητα, η διατήρηση απερίσπαστων ροών εισαγόμενων αναγκαίων αγαθών, η συνέχιση της χρηματοδότησης με παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, η αποφυγή ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, όλα αυτά εξαρτώνται επίσης καθοριστικά από τον διεθνή συντονισμό και την αποτελεσματικότητα διεθνών θεσμών.
Η πανδημία είναι ο απόλυτος εξισωτής πλουσίων και φτωχών. Υπό συνθήκες πλήρους αλληλεξάρτησης, η συλλογική αλληλεγγύη είναι στρατηγική ατομικής (ή εθνικής) αυτοπροστασίας. Οταν η κρίση ψάχνει να χτυπήσει τον πιο αδύναμο κρίκο, η προστασία των αδυνάτων προστατεύει όλους.
Αντιστρόφως, η προστασία των ισχυρότερων οργανισμών προστατεύει τους αδύναμους. Οι υγιείς και οι νέοι προστατεύουν τον εαυτό τους ακριβώς για να προφυλάξουν τους ηλικιωμένους και ευπαθείς. Η αδιατάρακτη αλληλεξάρτηση υποδεικνύει και ανθρώπινη αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία.
Ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, διεθνώς, μιαν έξαρση του λαϊκισμού και εξέγερση ενάντια στις ελίτ και στους τεχνοκράτες. Καλοί οι δημαγωγοί για διασκέδαση και εκτόνωση, αλλά στις δύσκολες στιγμές η κοινωνία αναζητεί γνώση, πρόνοια, επάρκεια, σοβαρότητα, αξιοπιστία, ηγεσία για να ακουμπήσει πάνω της. Αυτό το κρίσιμο τεστ πέρασε επιτυχώς ο Ελληνας πρωθυπουργός, το ίδιο τεστ που κατέδειξε την ανεπάρκεια λαϊκιστών ηγετών στο εξωτερικό, που έχτισαν καριέρες στην πομπώδη δημαγωγία και στην παραποίηση της πραγματικότητας.
Αναζητείται πάντα η χρυσή ισορροπία ανάμεσα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου