Την Κυριακή, ένας τύπος άρπαξε ένα μαχαίρι κι άρχισε να επιτίθεται σε περαστικούς σε κάποιο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου. Τρεις τραυματίες, ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Αργότερα διευκρινίστηκε ότι ο μαχαιροβγάλτης ήταν τζιχαντιστής, είχε κάνει φυλακή για τρομοκρατία και τώρα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης πρώην κρατουμένων.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κι ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν συνεχάρησαν κι ευχαρίστησαν ομόθυμα την αστυνομία και τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων «για την αφοσίωσή τους και την άμεση επέμβασή τους».
Κανείς δεν έθεσε θέμα αστυνομικής βίας ή αστυνομοκρατίας.
Εξ όσων γνωρίζω, κανείς δεν διατύπωσε ενστάσεις και κανείς δεν ξινίστηκε για μια αστυνομική επιχείρηση που (αν το καλοσκεφτεί κανείς…) επέλεξε να καθαρίσει έναν άνθρωπο αντί να του δώσει ευκαιρία να απειλήσει.
Εξ όσων γνωρίζω επίσης, η Μεγάλη Βρετανία είναι η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του πλανήτη. Η αστυνομία δρα κατά την κρίση της για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, αλλά χωρίς να εγγυάται απαραιτήτως το δικαίωμα φανατισμού κάθε τζιχαντιστή. Αν γίνει κάποιο λάθος, υπάρχουν αρμόδιοι να το εντοπίσουν και να το αντιμετωπίσουν.
Στο Λονδίνο η αστυνομία έκανε τη δουλειά της.
Πάμε παρακάτω.
Η φύλαξη των συνόρων δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή κανενός, ούτε είναι ζήτημα πολιτικής ιδεολογίας ή βούλησης, ούτε ασκείται ως χόμπι στον ελεύθερο χρόνο της κυβέρνησης.
Είναι μια δουλειά αυτονόητη για ένα οργανωμένο κράτος.
Από εκεί και πέρα να κουβεντιάσουμε όσο θέλετε για την αποτελεσματικότητα ή τις μεθόδους της φύλαξης.
Δεν ξέρω, για παράδειγμα, αν ο πλωτός φράκτης που θέλουν να φτιάξουν είναι σοβαρό πράγμα ή μπαρούφα. Δεν ξέρω πώς τον φτιάχνουν, ούτε αν λειτουργεί, ούτε πώς πλέει.
Ξέρω όμως ότι έχουμε θαλάσσια σύνορα. Που πρέπει να φρουρούνται χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Από αυτό θα κριθούμε ως πολίτες κι όχι από...
Τιμώ αφάνταστα όλα τα αγνά αισθήματα. Αλλά κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου