Κάποιοι τα λένε αρκούδες του νερού. Άλλοι προτιμούν το πιο χαϊδευτικό «γουρουνάκια των βάλτων». Σε κάθε περίπτωση, τα βραδύπορα είναι με διαφορά τα πιο σκληροτράχηλα πλάσματα του πλανήτη μας. Πραγματικοί badasses που δεν καταλαβαίνουν Χριστό από αντιξοότητες. Και ας έχουν μήκος μόλις μισό χιλιοστό. Αντέχουν σε θερμοκρασίες από το απόλυτο μηδέν έως το σημείο βρασμού και σε πιέσεις εξαπλάσιες από εκείνες που υπάρχουν στους βυθούς των ωκεανών. Δεν τα ενοχλεί η διαστημική ακτινοβολία, ούτε και η παρατεταμένη έλλειψη νερού. Στην τελευταία περίπτωση, απλά κατεβάζουν τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του οργανισμού τους και περιμένουν –μπορεί και για χρόνια- σε κατάσταση αφυδάτωσης. Επιπλέον δε, είναι και αρκετά χαριτωμένα με τα οκτώ ποδαράκια τους, το στόμα-αντιασφυγιογόνο μάσκα και το σώμα τους που θυμίζει ταλαιπωρημένη στολή αστροναύτη.
Πολύ μικρότερες αντοχές –και χάρη- διαθέτει ένα άλλο είδος το οποίο ευδοκιμεί αυτές τις μέρες στον πλανήτη Γη και στη χώρα μας. Ο λόγος για τους ταξιδιώτες του Αυγούστου, οι οποίοι βραδυπορούν στα κάθε λογής δημοφιλή θέρετρα. Τα πλάσματα αυτά είναι τρομερά ευάλωτα στις κακουχίες και τις αναποδιές. Ασφυκτιούν από τη ζέστη, ξεπαγιάζουν από τον κλιματισμό στα σαλόνια των ελληνικών πλοίων, ενώ αρκεί ένα στραβοπάτημα της σαγιονάρας τους για να καταλήξουν με στραμπουλιγμένο αστράγαλο και κατεστραμμένες διακοπές.
Και μια που ήρθε η κουβέντα στη Σελήνη…
Έκτοτε η τύχη των μικροσκοπικών αστροναυτών αγνοείται. Πριν από λίγες μέρες, όμως, κάποιοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο εγχείρημα δήλωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι καλά στην υγεία τους. Βρίσκονται βέβαια σε κατάσταση αφυδάτωσης και καταστολής, όμως τους αρκεί μια σταγόνα νερού για να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Ίσως, μάλιστα, να οργανωθεί τα επόμενα χρόνια μια νέα αποστολή με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον επαναπατρισμό τους.
Οι ταξιδιώτες του Αυγούστου, πάντως, θα επαναπατριστούν πολύ πιο σύντομα. Το πότε θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, μένει να το δούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου