Τελικά ήξερε την αλήθεια και απλώς έλεγε σκοπίμως ψέματα υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών ή απλώς δεν γνώριζε την σοβαρότητα της κατάστασης και θεωρούσε ότι όλα πήγαιναν καλά;
Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους «Financial Times», ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν βέβαιος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016.
Όταν έφτασε ο Μάρτιος η υπόσχεση άλλαξε και πήγαινε μέχρι... «το τέλος του 2016».
Δεν ήταν μόνο όμως ο τότε πρωθυπουργός που επέμεινε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα τελείωνε ... “σύντομα”.
Tην επομένη της επιβολής των capital controls, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πως «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη [μετά το δημοψήφισμα] και οι τράπεζες θα ανοίξουν».
Ενδιαφέρον πάντως έχει η χρονική συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε το τέλος της τετραετούς οικονομικής “ανωμαλίας”.
Γιατί αυτή η ανακοίνωση, τώρα λοιπόν ;
Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Βερολίνο και θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ έχοντας στις αποσκευές του και την πλήρη άρση των capital controls. Ενα στοιχείο που αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο δύσκολο παζλ της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Προφανώς και δε θα είναι ένα εύκολο τετ α τετ μια και οι θέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι γνωστές. Όμως με τις προβλέψεις για συνθήκες ύφεσης τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στη γερμανική οικονομία ο κ.Μητσοτάκης πάει στο Βερολίνο όχι για να διατυπώσει το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων αλλά για να στείλει το μήνυμα ότι η κούρσα έχει αρχίσει και δεν πρόκειται για σπριντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου