"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η «ασπίδα»

Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ


Γ​​εννηθήκαμε, επιβιώσαμε και μεγαλώσαμε ως κράτος επειδή συνδυάσαμε την ελληνική ψυχή με την εξασφάλιση της υποστήριξης των μεγάλων και σημαντικών δυνάμεων σε κάθε κρίσιμο σταυροδρόμι. 


Θα το ξανακάνουμε, αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας.


Αυτή την ώρα έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που είναι ένα ερμητικά κλειστό «κουτί» για όλους, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, το Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τον Ερντογάν. Οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι ο δρόμος στον οποίο έχει βάλει την Τουρκία την οδηγεί πιο μόνιμα μακριά από τη Δύση και είναι μη αναστρέψιμος.


Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει έναν πολύ προκαταρκτικό σχεδιασμό για το τι θα συμβεί εάν χάσουν εντελώς την Τουρκία. Βαθαίνουν την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, χρησιμοποιούν πολύ τη Σούδα και επεκτείνονται και σε άλλες βάσεις. Είναι ακόμη νωρίς για να προβλέψουμε πού μπορεί να φτάσει αυτή η σχέση και, βέβαια, δεν έχουμε εικόνα για τα ανταλλάγματα που θα είναι διατεθειμένη να δώσει η Ουάσιγκτον.


Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με την Τουρκία. Σε επίπεδο δηλώσεων, Γιούνκερ και Μακρόν έχουν βγει πολύ μπροστά. Ο Γάλλος πρόεδρος, βέβαια, έχει γίνει και πιο πρακτικός με τις κινήσεις που εξελίσσονται – με τις δύο φρεγάτες που θα νοικιάσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τις συζητήσεις για αμυντική συνεργασία με την Κύπρο.


Το Ισραήλ απομακρύνεται και αυτό ταχύτατα από την Τουρκία. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.


Από συμμαχίες, λοιπόν, πάμε καλά. Αυτό όμως που λείπει είναι μια στιβαρή πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση πάει με το «ρεύμα» και κάνει κινήσεις που σε ορισμένα από τα στελέχη της θα ήταν αντικείμενο αναθέματος πριν από πέντε χρόνια. Δεν φτάνει όμως αυτό.


Εδώ χρειάζεσαι έμπειρους διπλωμάτες, ηγέτες επιπέδου και σοβαρό σχεδιασμό. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι οι παραπάνω στέκονται δίπλα μας για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, είτε απέναντι στη «μαύρη τρύπα» της Μέσης Ανατολής είτε στη ρωσική επέκταση στην περιοχή. Εμείς πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για το ποια είναι η «ασπίδα» που θέλουμε να κτίσουμε με αυτές τις συμμαχίες.


Βρισκόμαστε σε μια καλή συγκυρία και μπορούμε να διεκδικήσουμε ως χώρα ισχυρά ανταλλάγματα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν είμαστε μόνοι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι...



 κανείς δεν πολεμάει τον πόλεμο κάποιου άλλου στο τέλος της ημέρας. Μπορεί να πάρεις ενισχυμένο υλικό, κρίσιμες πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο, αλλά την κρίσιμη ώρα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο έτοιμοι, αποφασισμένοι, ενωμένοι και σοβαροί θα είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: