Πού βρίσκεται, όμως, το κοινό στοιχείο των δύο πολιτικών;
Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος δημιουργίας του από τον προφήτη. Και στο όνομά του επεκτάθηκε. Όχι με την πειθώ, αλλά με τη δύναμη των όπλων.
Και αρπάζοντας τις μακριές, ξανθές πλεξούδες της άτυχης νέας, τις έστριψε με βία στον καρπό του, και με το γιαταγάνι του, με ένα μόνο χτύπημα, της έκοψε το κεφάλι.
Οι εκλογές, από το 2002 ως σήμερα, δείχνουν πως οι κεμαλιστές αποτελούν ένα μικρό σχετικά μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Η ιστορία και η πολιτική τους δεν ευνόησαν καθόλου την πολυθενικότητα και πολυθρησκευτικότητα των λαών που ζούσαν στον μικρασιατικό χώρο. Και ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Τούρκου προέδρου, προβάλλει το ερώτημα αν συμφέρει η αποκαθήλωση ή η διατήρηση του Ερντογάν στη θέση του.
Είναι ηλίου φαεινότερον πως...
ο Τούρκος πρόεδρος, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, θα επιχειρήσει να αλλάξει επί το ηπιότερον την πολιτική του.
Αντιλαμβάνεται πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, το Κουρδικό, είναι πλέον άλυτο με τις προϋποθέσεις που θέλει η Τουρκία. Θα επιδιώξει ένα νέο «άνοιγμα» στους Κούρδους, οι οποίοι από την πλευρά τους το ελάχιστο που θα ζητήσουν θα είναι αυτονομία της περιοχής τους και επανασύσταση της Τουρκίας στη βάση ομοσπονδίας. Μια τέτοια εξέλιξη είναι άγνωστο αν θα ευνοήσει τους γειτονικούς λαούς της Τουρκίας. Σίγουρα, όμως, θα είναι μια ριζική αλλαγή.
Το «παιχνίδι» στη Συρία και το Ιράκ «δεν παίζεται» για την Τουρκία. Οι απώλειες είναι δεδομένες, το ίδιο και η αίσθηση ότι βάλτωσε στον συριακό βάλτο από τον οποίο η Άγκυρα από τη μια θέλει να φύγει, αλλά από την άλλη θέλει να διατηρήσει το διαχρονικό δόγμα το οποίο εξέφρασε ο Μέγας Βεζίρης Αχμέτ Κιοπρουλής, γιος του Μεχμέτ Κιοπρουλή στον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λεοπόλδο Α΄ των Αψβούργων: Να μην παραδώσει ό,τι κατέκτησε στρατιωτικά.
Το 1663 ο Αχμέτ Κιοπρουλής, κατά την πάγια συνήθεια όλων των εξουσιών, αναγκάστηκε να στρέψει την προσοχή του από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το οθωμανικό κράτος και να αναλάβει μια εκστρατεία εναντίον της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πορεία του ήταν νικηφόρα, και ο Λεοπόλδος πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση προσπάθησε να έρθει αρχικώς σε μια συνεννόηση μαζί του, ζητώντας την επιστροφή μιας πόλης, του Ερσεκουιβάρ.
Ο Αχμέτ απέπεμψε με περιφρόνηση και γέλια σαρκαστικά τον απεσταλμένο του αυτοκράτορα, ρωτώντας τον εάν άκουσε ποτέ ότι οι Οθωμανοί παρέδωσαν οικειοθελώς στους χριστιανούς έδαφος που είχαν κατακτήσει.
Αυτά και για όσους αφελείς πιστεύουν πως η Τουρκία θα συναινέσει σε λύση στο Κυπριακό που δεν θα ευνοεί τα συμφέροντά της. Και τα συμφέροντα είναι, κυρίως, εδαφικά.
Ο Ερντογάν, επίσης, θα επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη, σχέσεις που διαταράχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Αν και φαίνεται δύσκολο, η ευρωπαϊκή διπλωματική ιστορία δείχνει πως οι αποφάσεις των χωρών της γηραιάς ηπείρου λαμβάνονται στη βάση ενός πραγματισμού και ενός ορθολογισμού. Το οικονομικό συμφέρον προέχει, και εκεί ο Ερντογάν πιστεύει πως έχει να δελεάσει τους Ευρωπαίους.
Είναι ευκολότερο για τον Τούρκο πρόεδρο να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ευρώπη, παρά να διαμορφώσει σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με τη Ρωσία είναι σχεδόν αδύνατες.
Ο Ερντογάν θα αναγκαστεί επίσης να εγκαταλείψει σταδιακά το νεοοθωμανικό του όραμα, διότι οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν.
Αδελφός Μουσουλμάνος ο ίδιος, βοήθησε τους ομοϊδεάτες του στην Αίγυπτο και το αποτέλεσμα ήταν οικτρό. Η πολιτική του στη Λιβύη και τη Συρία απέτυχε επίσης, και δεν διαθέτει ούτε τα στρατεύματα, ούτε το επιτρέπει η εποχή, να αρχίσει μια εκστρατεία στρατιωτικής κατάληψης της Μέσης Ανατολής. Αντιθέτως, οι εξελίξεις δεν τον ευνοούν. Στη διαφαινόμενη συμφωνία ειρήνης μάλλον δεν θα παρακαθίσει ούτε στο τραπέζι των δυνάμεων που θα ξαναμοιράσουν την περιοχή.
Τέλος, ο Ερντογάν προσπάθησε να επηρεάσει τον πυρήνα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και εδώ μάλλον απέτυχε. Η αποκάλυψη των σχέσεών του με τον αποπεμφθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Φλιν, και την επί πληρωμή παροχή υπηρεσιών δικηγορικών συμβουλών από τον Τζουλιάνι, δεν προμηνύουν θετική έκβαση των υποθέσεων που αφορούν τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο είναι προτιμότερος από τους Νεότουρκους κεμαλιστές. Το γιατί, θα το εξηγήσουμε μια άλλη φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου