Οι σχέσεις μεταξύ 'Άγκυρας και Καΐρου έχουν ενταθεί έπειτα από την ανατροπή πέρυσι του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από τον τότε αρχηγό του στρατού Σίσι ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν μία από τις σκληρότερες επιχειρήσεις καταστολής του ισλαμιστικού κινήματος, με εκατοντάδες νεκρούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι σε σημείο όπου είχαν κατασκηνώσει στο Κάιρο, τη σύλληψη χιλιάδων και δίκη του Μόρσι και άλλων ηγετικών στελεχών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), 1.150 διαδηλωτές σκοτώθηκαν.
Ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση, ο Ερντογάν επέκρινε στην ομιλία την άνοδο του Σίσι και την αδράνεια μετά την ανατροπή του Μόρσι.
«Όσοι παραμένουν σιωπηλοί στη σφαγή παιδιών, τη δολοφονία αθώων γυναικών, την ανατροπή με πραξικόπημα, όπλα και τεθωρακισμένα μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, μετέχουν σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και πάλι, όσοι αντιτίθεται στις δολοφονίες στο Ιράκ, τη Συρία και στη δολοφονία της δημοκρατίας στην Αίγυπτο υφίστανται ορισμένες άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και σχεδόν αμέσως κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε.
«Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες δεν έχουν κάνει τίποτε παρά να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλουν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται» τόνισε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» δίνουν την αίσθηση ανά τον κόσμο της αδικίας και τροφοδοτούν την τρομοκρατία.
Σε ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια του Ερντογάν για τον Σίσι:
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατασκευή τέτοιων ψευδών δεν είναι παράξενο που προέρχονται από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ώστε να ζημιωθούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής για την επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου και την αναβίωση ψευδαισθήσεων του παρελθόντος» αναφέρεται.
Τα σχόλια του Ερντογάν στάθηκαν αφορμή για την ακύρωση συνάντησης του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου την Πέμπτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο διπλωματών.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σκληρότερους επικριτές διεθνώς της απομάκρυνσης του Μόρσι από την εξουσία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτο πραξικόπημα» από το στρατό.
«Αν προασπίζουμε τη δημοκρατία, τότε ας σεβόμαστε την κάλπη. Εάν υπερασπιζόμαστε αυτούς που ανέρχονται στην εξουσία όχι με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά με πραξικόπημα, τότε αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει αυτός ο ΟΗΕ» δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονες μιας εξωτερικής πολιτικής που οραματίζεται τη σουνιτική μουσουλμανική Τουρκία περιφερειακή δύναμη, δεν θέλησαν να μετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, φοβούμενοι ενίσχυση του εχθρού τους, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και όξυνση των θρησκευτικών εντάσεων στο εσωτερικό του Ιράκ.
Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τους Σύρους αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει υποστηρίξει το Ισλαμικό Κράτος ή άλλους ριζοσπάστες ισλαμιστές αντάρτες, λέγοντας ότι συνιστούν μείζονα απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και το Κατάρ για τον πολιτικό μετασχηματισμό στην μεγαλύτερη αραβική χώρα από τότε που η λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Η Αίγυπτος δηλώνει ότι η απομάκρυνση των Αδελφών Μουσουλμάνων από την εξουσία δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά ανταποκρινόταν στη βούληση του αιγυπτιακού λαού που απέρριψε τον Μόρσι και την διακυβέρνησή του.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου που αισθάνονται ότι απειλούνται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν ενισχύσει την Αίγυπτο με δισεκατομμύρια δολάρια μετά την απομάκρυνση του Μόρσι. Οι πολέμιοι του Σίσι τον κατηγορούν ότι γύρισε την Αίγυπτο σε ένα αυταρχικό παρελθόν με κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου