Το περασμένο Σάββατο οι τζιχαντιστές εξέδωσαν ένα τελεσίγραφο με το οποίο έδιναν μερικές ώρες στις χριστιανικές οικογένειες να εγκαταλείψουν την πόλη. «Το Ισλαμικό Κράτος πήρε τα χρήματά τους, τα αυτοκίνητά τους και όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν τους απειλήσει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη» δήλωσε στη γαλλική «Figaro» ένας ιερέας ο οποίος διαμένει στην πόλη Μπαρτέλα, που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη.
Η μαζική φυγή των χριστιανών είχε ξεκινήσει ωστόσο από την 9η Ιουνίου, την ημέρα που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη. Οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα το 2% του συνολικού πληθυσμού του Ιράκ, ενώ το 1932 ήταν 20% και την παραμονή της εισβολής των Αμερικανών το 2003 ήταν 5%. Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν η χώρα μπήκε στο σπιράλ της βίας και της τρομοκρατίας, με συνέπεια ο αριθμός των χριστιανών να μειώνεται συνεχώς. Σήμερα οι χριστιανοί τείνουν να εξαφανιστούν εντελώς στο αρχαιότερο λίκνο του χριστιανισμού.
Στη Μοσούλη οι Χριστιανοί ήταν 30.000 σε σύνολο 2.000.000 κατοίκων.
Μόνο λίγες ημέρες μετά το συγκεκριμένο τελεσίγραφο, στο ίδιο πλαίσιο -της αυστηρότερης επιβολής του ισλαμικού νόμου- το Ισλαμικό Κράτος επέβαλε στους καταστηματάρχες της Μοσούλης την κάλυψη των προσώπων των μανεκέν που βρίσκονται στις βιτρίνες τους, κατά το πνεύμα της απαγόρευσης που κηρύττει η σαρία, η οποία δεν επιτρέπει την αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής σε αγάλματα ή άλλες μορφές τέχνης. Η καινούργια απαγόρευση ισχύει τόσο για τα μανεκέν που απεικονίζουν γυναίκες όσο και για εκείνα που απεικονίζουν άνδρες, με τις βιτρίνες στην πόλη να έχουν εφαρμόσει στα πρόσωπα των μανεκέν τα παραδοσιακά ισλαμικά πέπλα.
Συγχρόνως, το Ισλαμικό Κράτος έχει επιβάλει διάφορους φόρους και σε οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα, με κάποιους αναλυτές να σχολιάζουν ότι η οργάνωση οδεύει προς την εγκαθίδρυση ενός οικονομικού κράτους, με εκτεταμένους πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου