Η Ελλάδα ήταν, είναι και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι το στήριγμα του κυπριακού Ελληνισμού. Από την εποχή του Κίμωνα μέχρι σήμερα, οι Έλληνες αυτής της εσχατιάς του Έθνους πάντοτε κοίταζαν προς δυσμάς, πότε θα έλθουν ελληνικές τριήρεις, ελληνικά πλοία ή ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη για να μας ελευθερώσουν από ξένους εισβολείς.

Οι Έλληνες της Κύπρου ανέκαθεν συμμετείχαν στους υπέρ ελευθερίας αγώνες του Έθνους μας και χιλιάδες εξ αυτών άφησαν τα κόκαλά τους στα πεδία των μαχών.  

«Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες», ήταν η απαντοχή των Ελλήνων αυτού του δύσμοιρου τόπου. 

Όμως και εκεί, στην Αθήνα και εδώ, στη Λευκωσία, οι ηγεσίες του Ελληνισμού απεδείχθησαν πλειστάκις ανεπαρκείς και πάρα πολύ κατώτερες των περιστάσεων, των κινδύνων και, προπάντων, των εθνικών πόθων των Κυπρίων. Ελληνικά χέρια εκτέλεσαν το πραξικόπημα κατά της Κύπρου, υποκινούμενα από ξένα κέντρα. Και το νησί δουλώθηκε στον Τούρκο Ασιάτη ληστή και βιαστή.
Θα ανέμενε κανείς πως μετά από 40 χρόνια τουρκικής κατοχής, το άθλιο κράτος των Αθηνών, και εννοούμε τους καρεκλοκένταυρους των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, θα διδάσκονταν μερικά σκληρά μαθήματα. Και όσον αφορά το Κυπριακό και για όσα η Τουρκία μηχανεύεται ανεμπόδιστα στη Δυτ. Θράκη. 

Και όμως: Φαίνεται πως το κράτος των Αθηνών όχι μόνο δεν διδάσκεται απ' όσα η Κύπρος υποφέρει αλλά και μας παροτρύνει σε «αμοιβαίες υποχωρήσεις» για να επιλυθεί το Κυπριακό. 

 Ποιος είπε αυτά και άλλα εξωφρενικά; 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Αναστάσιος Μητσιάλης, που χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, είπε:
«Η συγκυρία των διακοινοτικών συνομιλιών, όπως γίνονται, είναι μία καινούργια ευκαιρία σε αυτή την περίοδο για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να βρουν την πολυπόθητη λύση. Ασφαλώς και η Αθήνα συμπαρίσταται και παρακολουθεί τις εξελίξεις και πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες, οι αποτυχίες του παρελθόντος, χωρίς φυσικά να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στη μία ή στην άλλη πλευρά, πρέπει να οδηγήσουν όλους τη φορά αυτή, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να μπορέσουν να βρουν τον κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει σε όλον τον Ελληνισμό και τουρκοκυπριακό λαό να ζήσουν μαζί στο μέλλον»

Διερωτώμεθα:

Πριν έλθει στην Κύπρο, ο Αν. Μητσιάλης πέρασε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε από τον Νταβούτογλου; Ή να υποθέσουμε ότι ο γνωστός ναινέκος Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, που πριν από λίγες ημέρες εναγκαλιζόταν με τον Νταβούτογλου, ναι, αυτόν που κήδεψε την Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσε οδηγίες στον Αν. Μητσιάλη να πει όσα δήλωσε; 

Εκτός και αν οι δηλώσεις του είναι αποτέλεσμα της ενημέρωσης από τον Ν. Αναστασιάδη. Ας προσεχθούν τι είπε:  

Πρώτον, μίλησε για «αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Μα ακόμα και ο Αναστασιάδης, σε δεκάδες ομιλίες του διαμήνυσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας να δώσει. 

 Δεύτερον, η Αθήνα δεν επιρρίπτει ευθύνες σε καμία πλευρά. Μα, εδώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι για τη μη επίλυση του Κυπριακού ευθύνεται η αδίστακτη τουρκική αρπακτικότητα

Τρίτον, μίλησε -άκουσον! άκουσον!- για «τ/κ λαό». Εκ… παραδρομής, φυσικά! 

Απορούμε: 

Ο Ν. Αναστασιάδης τι είδους ενημέρωση έκανε στον Γ.Γ. του ελληνικού ΥπΕξ;

Τίποτε δεν του είπε για το 64σέλιδο έγγραφο Νταβούτογλου, που θεωρεί ως «εκλιπούσα» και ως «θανούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία; 

Ούτε για τις δηλώσεις του ισλαμοφασίστα Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία; 

Με οργή διερωτώμεθα: 


Αν αυτή είναι η ελληνική πολιτική και υποστήριξη στην Κύπρο και στο Κυπριακό, όπως την εξέφρασε ο Αν. Μητσιάλης, γιατί επικρίνουμε τον Ερντογάν, τον Νταβούτογλου και τον κατοχικό Έρογλου; 

Έλεος, αδελφοί, έλεος!