Σε ένα σημερινό σημείωμά του ένας από τους καλύτερους συντάκτες στον τομέα της ενεργειακής οικονομίας, ο Χάρης Φλουδόπουλος, γράφει στο capital.gr για τους σημαντικότερους ενεργειακούς μας μύθους.
Υπάρχει όμως ένα κεντρικό ζήτημα που αφορά και τον καταναλωτή: θα γίνει το ρεύμα πιο ακριβό με τη μικρή ΔΕΗ;
Οι πολέμιοι λένε ότι ο ιδιώτης θέλει μόνο να κερδίσει και δεν τον ενδιαφέρει το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό.
Οι υπέρμαχοι της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, λένε ότι το ρεύμα θα γίνει φθηνότερο επειδή θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.
Κατ' αρχήν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Έχει κόστος. Όταν παράγεις κάτω από το κόστος πρέπει κάποιος να το πληρώσει. Και ακόμα και σήμερα το πληρώνουμε: για παράδειγμα, όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν για το κόστος της παραγωγής ενέργειας στα νησιά, για το αγροτικό ρεύμα και τελευταία για το ρεύμα ορισμένων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Όμως το κόστος του ρεύματος δεν εξαρτάται μόνο από τη δομή των τιμολογίων αλλά και από τη δομή του ενεργειακού μείγματος. Δηλαδή, δεν μπορείς να συγκρίνεις τη λιγνιτική παραγωγή με την παραγωγή από φυσικό αέριο ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν όμως συγκρίνεις το κόστος του εργοστασίου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, τότε καταλήγει κανείς σε μάλλον μελαγχολικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της σημερινής ΔΕΗ -μια ιδιωτική μονάδα θα είχε χαμηλότερα κόστη.
Και για να συνεχίσουμε να συγκρίνουμε ίδια πράγματα, η πιο μοντέρνα μονάδα λιγνίτη της σημερινής ΔΕΗ βρίσκεται στο Αμύνταιο. Και πώς γίνεται η πιο σύγχρονη μονάδα που πρέπει να δουλεύει τις περισσότερες ώρες να δουλεύει με τη μικρότερη επιβάρυνση πολύ κάτω από τις ώρες που δουλεύουν οι παλιότερες μονάδες και στο μισό των λιγνιτικών μονάδων της κεντρικής Ευρώπης;
Για όλα υπάρχει μια δικαιολογία. Αλλά γεγονός είναι ότι η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην Κομοτηνή και στη Φλώρινα/Αμύνταιο.
Ναι τα συνδικάτα μίλησαν για αυτά, αλλά ουδέποτε κινητοποιήθηκαν όσο έπεφτε ο μισθός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου