"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΑΜΕΑ: Οδήγηση αμαξιδίου με τη γλώσσα!


Το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο που κινείται με τη χρήση της... γλώσσας κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες. Οπως έχει φανεί από τα πειραματικά τεστ ντράιβ που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η νέα μέθοδος μπορεί να «μεταμορφώσει» τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους οι παράλυτοι άνθρωποι.
 
Το νέο σύστημα που κατασκεύασαν οι ειδικοί για να γίνεται ασύρματα η οδήγηση αναπηρικού αμαξιδίου, αποτελείται από ένα σκουλαρίκι με μαγνήτη που τοποθετείται στη γλώσσα. Από τη στιγμή που μπαίνει ο μαγνήτης στη γλώσσα, ο ανάπηρος αποκτά τον έλεγχο του αναπηρικού αμαξιδίου και αυτό μετακινείται ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει η γλώσσα του. Πώς γίνεται αυτό; 
 
Το αναπηρικό αμαξίδιο διαθέτει ειδικούς αισθητήρες που μετατρέπουν τις κινήσεις της γλώσσας σε αντίστοιχες κινήσεις του αμαξιδίου. Φυσικά για να γίνουν σωστά οι λειτουργίες, το αμαξίδιο διαθέτει και ολόκληρο ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες του.
 
Ο μαγνήτης τοποθετείται στη γλώσσα με body piercing και το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί αλλάζει αναλόγως με τις κινήσεις της γλώσσας. Τις αλλαγές αυτές ανιχνεύουν οι αισθητήρες, που βρίσκονται σε μια συσκευή που μοιάζει με ασύρματο ακουστικό με μικρόφωνο και είναι τοποθετημένη στο αμαξίδιο.
 
Οπως εξηγούν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», η νέα τεχνολογία βασίζεται στην ανθρώπινη γλώσσα επειδή αυτή είναι εξαιρετικά εύκαμπτη και μπορεί να κάνει πολλές κινήσεις.
 
Μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στον έλεγχο της γλώσσας, εξαιτίας του ρόλου της στην ομιλία, στην κατάποση και σε άλλες λειτουργίες του σώματος.
 
Η γλώσσα είναι επίσης ένα τμήμα του σώματος που μένει ανεπηρέαστο από τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού, οι οποίοι μπορεί να αφήσουν έναν άνθρωπο παράλυτο από τον αυχένα και κάτω (τετραπληγία).
 
Το σύστημα ονομάζεται Σύστημα Οδήγησης με τη Γλώσσα (Tongue Drive System) και δοκιμάστηκε σε 23 υγιείς εθελοντές και 11 πάσχοντες από τετραπληγία.
 
Οι ερευνητές είχαν προγραμματίσει το σύστημά τους ώστε να αναγνωρίζει έξι θέσεις της γλώσσας στο στόμα και αναλόγως να μετακινεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή τον κέρσορα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (όταν, λ.χ., οι εθελοντές άγγιζαν με τη γλώσσα τους το αριστερό μάγουλό τους, το αμαξίδιο στρεφόταν αριστερά).
 
Τα πειράματα έδειξαν ότι οι πάσχοντες από τετραπληγία κατόρθωναν να διεκπεραιώνουν τέτοιου είδους κινήσεις τρεις φορές ταχύτερα απ' ό,τι με άλλες τεχνολογίες, αλλά με την ίδια ακρίβεια.
 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν μια εντολή για κάθε δόντι του στόματος και ότι με τη βοήθεια συνδυασμών διαφόρων δομών οι τετραπληγικοί θα μπορούν να εκτελούν «πολύ μεγάλο» αριθμό κινήσεων.

Η τεχνολογία προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο ερευνητικά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να τοποθετήσουν τους αισθητήρες τους σε σιδεράκια για τα δόντια ούτως ώστε να είναι πιο σταθερό το σύστημα όταν τα αμαξίδια θα κινούνται στους δρόμους

Δεν υπάρχουν σχόλια: