"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Τα «έσπασε» με την Ε.Ε., συζητά (πάλι) με τη Ρωσία


Κατήφεια στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, πανηγύρια στη Μόσχα. Αυτές τις, εκ διαμέτρου αντίθετες, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να κάνει στροφή 180 μοιρών και να εγκαταλείψει την προοπτική μιας στρατηγικής συμμαχίας με την Ε.Ε., για να ξαναπέσει στην... αγκαλιά της Ρωσίας. 

«Ο Πούτιν επανέφερε την Ουκρανία στην ανατολική της τροχιά», έγραψε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel, κάνοντας αναφορά στις «ισχυρότατες πιέσεις που είχε ασκήσει το Κρεμλίνο» όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή ήταν η χθεσινή απόρριψη από το ουκρανικό κοινοβούλιο της απαίτησης των Ευρωπαίων να δώσει άδεια στη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό και ηρωίδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004-2005, Γιούλια Τιμοσένκο, προκειμένου να μεταβεί για θεραπεία στη Γερμανία.

Πρακτικά, επρόκειτο για τον όρο που είχε θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης, στη σύνοδο της 28ης-29ης Νοεμβρίου. Μόνο που ο τελεσιγραφικός τρόπος με τον οποίο τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα, σε συνδυασμό με το τελικό «ζύγισμα» οφέλους και ζημίας που έκανε η ουκρανική ηγεσία ενόψει της πρόσδεσής της στο άρμα της Ε.Ε., οδήγησαν στο ναυάγιο της επικείμενης συμφωνίας.

Πρακτικά, το Κίεβο κατάλαβε ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί δεν είχαν καμία πρόθεση να του δώσουν ιδιαιτέρως σοβαρά ανταλλάγματα για να εγκαταλείψει τη Μόσχα, ενώ η συμφωνία θα συνοδευόταν από την ταπεινωτική απελευθέρωση (ουσιαστικά) ενός καταδικασθέντος από τα δικαστήρια της χώρας, κατ' απαίτηση των μελλοντικών εταίρων. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι ότι η Τιμοσένκο, έχοντας την ολόπλευρη στήριξη των Ευρωπαίων, θα κατερχόταν ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2015, με σοβαρότατες πιθανότητες να συντρίψει τον νυν πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ, μαρτυρά τη σημασία της απόφασης που ελήφθη. Όπως αναφέρεται εκεί, η κυβέρνηση ανέστειλε κάθε προετοιμασία για την υπογραφή συμφωνίας με την Ε.Ε. «με στόχο την υιοθέτηση μέτρων τα οποία θα εγγυώνται την εθνική ασφάλεια της χώρας». 

«Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την πρόθεση βελτίωσης και ανάπτυξης του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας», σημείωνε στη δήλωσή του, λίγα λεπτά αργότερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Η ΜΟΣΧΑ
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προτίμησε να τηρήσει χαμηλούς τόνους δημοσίως. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ουκρανίας», δήλωσε, για να προσθέσει ότι παραμένει η επιθυμία να μοιραστεί η Ουκρανία τις αξίες της Ε.Ε. και να επιλέξει «τον ευρωπαϊκό δρόμο της ανάπτυξης». 

Βεβαίως, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει, καθώς η ουκρανική αντιπολίτευση (που στηρίζει την Τιμοσένκο) έκανε λόγο για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, εφόσον πράγματι ακυρωθεί η συμφωνία με την Ε.Ε. Ωστόσο, ο κύβος έχει ριφθεί και η Μόσχα καταγράφει μια σημαντική νίκη στο ενεργητικό της. Θα υπάρξουν, άραγε, αντίποινα - και πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: