"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Το διαρκές μήλον της Εριδος


Κατελήφθη στο παρελθόν από Αραβες και Ισπανούς για να περάσει από το 1704 στους Βρετανούς και να προσαρτηθεί αργότερα στην Αγγλία. Σήμερα αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει περίπου 29.000 κατοίκους.

Διαθέτει αυτονομία διακυβέρνησης εκτός από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, που καθορίζονται από τη βρετανική κυβέρνηση.
 
Πώς φθάσαμε στη νέα κρίση

Η διαμάχη για την κυριαρχία επί του συγκεκριμένου εδάφους βρισκόταν για αιώνες σε εξέλιξη με διάφορες αφορμές. Τα τελευταία χρόνια πήρε μορφή στη διένεξη για τα δικαιώματα αλίευσης στην περιοχή. Τόσο η Ισπανία όσο και το Γιβραλτάρ προβάλλουν δικαιοδοσία στα νερά ενώ και οι δύο επίσης καταγγέλλουν παραβιάσεις της «άλλης πλευράς» σε ό,τι θεωρούν δικά τους ύδατα.

Ο τελευταίος κύκλος άνοιξε τον Ιούλιο, αφότου το Γιβραλτάρ επιχείρησε να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο για να ενισχύσει αυτό που θεωρεί δική του θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

Η Ισπανία στέκεται «απέναντι» και θεωρεί από την πλευρά της ότι οι ενέργειες έγιναν χωρίς την απαραίτητη άδεια, σε δικά της ύδατα, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής της νομοθεσίας και με συνέπειες στην αλιεία της.

Σε αντίδραση, επέβαλε αυστηρότερους ελέγχους στα μεθοριακά σημεία διέλευσης με το Γιβραλτάρ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές από επισκέπτες που καθυστερούσαν δραματικά στην προσπάθειά τους να περάσουν στο δημοφιλή Βράχο.

Χαοτική κατάσταση δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιουλίου και η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ισπανό πρεσβευτή στο Λονδίνο και του επέδωσε διαμαρτυρία ενώ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χεγκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογό του και του ζήτησε να παρέμβει.

Ομως η ισορροπία χάθηκε όταν ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο σε συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη εξετάζει την επιβολή ακόμη αυστηρότερων διασυνοριακών περιορισμών.

Στις 5 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να σέβονται τους νόμους της Ε.Ε. και να τηρείται η προβλεπόμενη αναλογία. Δύο μέρες αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική» συνομιλία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αλλά η εξίσου χαώδης κατάσταση που επικράτησε το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου εξάντλησε τη βρετανική υπομονή. Η Ντάουνινγκ Στριτ έκανε λόγο για «πολιτικά υποκινούμενες ενέργειες» και απείλησε με άνευ προηγουμένου νομική προσφυγή μέσω Ε.Ε.
Η ισπανική κυβέρνηση, πάλι, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραπέμψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα και να ζητήσει τη στήριξη της Αργεντινής (που επίσης βρίσκεται σε διένεξη με τη Βρετανία για την υπόθεση των Φόκλαντς).
 
Αλιεία, το μόνο αγκάθι;
Η φράση «το πάρτι τέλειωσε», που χρησιμοποίησε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών για την πολιτική ανοχής από την ισπανική κυβέρνηση στη γενικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων σχετικά με το Γιβραλτάρ, ήταν ενδεικτική.

Πολύς κόσμος μετακινείται καθημερινά μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ για λόγους εργασίας αλλά η Μαδρίτη επιμένει ότι ταυτόχρονα ανθεί η παρανομία. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι ένα τεράστιο ζήτημα όπως και η καταστρατήγηση του ισπανικού καθεστώτος φορολόγησης.

Η Ισπανία καταγγέλλει επίσης ότι το Γιβραλτάρ έχει εξελιχθεί σε φορολογικό παράδεισο, κάτι εναντίον του οποίου έχει κάνει αυστηρές υποδείξεις και η Βρετανία.

σπανία και Βρετανία είναι -εκτός απ' όλα τ' άλλα- και εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως εκ τούτου συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. Στο παρελθόν, κόντρες για το θέμα του Γιβραλτάρ ξεπεράστηκαν άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα και οι διμερείς σχέσεις επέστρεφαν πάντοτε στην ομαλότητα. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πρόωρο να διακινδυνεύσει κανείς ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί...

(Πηγές: BBC-Spiegel)

Δεν υπάρχουν σχόλια: