"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η «εξέγερση του νικάμπ» στα προάστια του Παρισιού - Θα ξυπνήσει ποτέ η εξισλαμισμένη Ευρώπη?

Μνήμες του 2005 και της επονομαζόμενης «εξέγερσης των μπανλιέ», των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού, ξύπνησαν στη Γαλλία οι δύο νύχτες ταραχών στο Τραπ, μια δύσκολη κοινότητα 29.000 κατοίκων, πολλοί από αυτούς μουσουλμάνοι, δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Τότε, το 2005, όλα είχαν ξεκινήσει όταν δυο έφηβοι υπέστησαν ηλεκτροπληξία και πέθαναν ενώ καταδιώκονταν από την Αστυνομία. Αυτή τη φορά, όλα ξεκίνησαν όταν ένας αστυνομικός στο Τραπ θέλησε - την περασμένη Πέμπτη - να κάνει έλεγχο των στοιχείων και να κόψει πρόστιμο σε μια μουσουλμάνα που φορούσε νικάμπ. 

Η Γαλλία έχει απαγορεύσει από το 2011 τόσο την μπούρκα όσο και το νικάμπ (που αφήνει ελεύθερα μόνο τα μάτια) στους δημόσιους χώρους, με το επιχείρημα ότι οι ενδυμασίες αυτές καταπιέζουν τις γυναίκες και αντιβαίνουν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της κοσμικότητας.  

Σύμφωνα με την εκδοχή των Αρχών, ο 21χρονος σύζυγος της γυναίκας με το νικάμπ στην Τραπ αντέδρασε βίαια στον αστυνομικό έλεγχο, επιχείρησε μάλιστα να στραγγαλίσει τον αστυνομικό, και έτσι συνελήφθη. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η νεαρή σύζυγός του στη γαλλική Ομάδα εναντίον της Ισλαμοφοβίας (CCIF), ο αστυνομικός προσέβαλε τον άνδρα της και έσπρωξε βίαια τη μητέρα της.  
Σε κάθε περίπτωση, το βράδυ της Παρασκευής, μετά το τέλος της ολοήμερης νηστείας του Ραμαζανιού, περίπου 250 νέοι μαζεύτηκαν με άγριες διαθέσεις μπροστά στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν ο συλληφθείς. Μέχρι να επιβληθεί η τάξη, γύρω στις 3 το πρωί, ένας 14χρονος και τρεις αστυνομικοί είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, έξι άνθρωποι είχαν συλληφθεί, αυτοκίνητα, κάδοι απορριμμάτων και στάσεις λεωφορείων είχαν παραδοθεί στην πυρά. Το επόμενο βράδυ, οι ταραχές όχι μόνο επαναλήφθηκαν αλλά «μεταδόθηκαν» και σε δυο γειτονικές συνοικίες, το Ελανκούρ και το Γκιγιανκούρ.

Δυνάμεις των γαλλικών ΜΑΤ περιπολούσαν χθες στην περιοχή. Ο υπουργός Εσωτερικών του Φρανσουά Ολάντ, Μανουέλ Βαλς, μιλούσε για «απαράδεκτες» βιαιότητες και διαβεβαίωνε πως «η δημόσια τάξη θα αποκατασταθεί». Από την πλευρά του, ο Μπενουά Αμόν, υφυπουργός αρμόδιος για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, υπενθύμιζε με τρόπο στους εξοργισμένους μουσουλμάνους του Τραπ ότι η γαλλική Δημοκρατία (θέλει να) είναι άτεγκτη και με τους ρατσιστές. «Η καταδίκη σε δύο μήνες φυλάκιση των δύο ατόμων που ευθύνονται για την ισλαμόφοβη επίθεση εναντίον μιας νεαρής μουσουλμάνας τον περασμένο Ιούλιο στο Τραπ είναι μια απόδειξη», δήλωσε.

Οι ανταποκριτές της «Μοντ» που μετέβησαν στην περιοχή, εντούτοις, συνάντησαν πολλή οργή· οργή για τους συνεχείς ελέγχους στοιχείων που γίνονται «μόνο σε μουσουλμάνους» και για τους αστυνομικούς που «παίζουν το "ποιος θα προσαγάγει πρώτος μια γυναίκα καλυμμένη"» και για τους πολιτικούς που θέλουν «να λευκοποιήσουν την πόλη». «Ολη η πόλη είναι νευριασμένη», τους είπε ένας 30χρονος κάτοικος. «Νομίζετε ότι εξεγειρόμαστε μόνο για έναν έλεγχο που πήγε άσχημα; Είναι όλη η ατμόσφαιρα του Τραπ που μας ωθεί στην επανάσταση». 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: