"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η τρόικα και οι λογαριασμοί

Του ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΛΙΠΗ

Φαντάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μέσα σε τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης οι τρεις αρχηγοί σαν έτοιμοι από καιρό συμφώνησαν σε όλα.

«Βρήκαν» τα 11,5 δισ. που λείπουν από το πρόγραμμα και σχεδόν χαμογελαστοί έσπευσαν να κάνουν τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Είπαν πως δεν θα κάνουν άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα πάρουν νέα μέτρα για το 2012, θα διευκολύνουν την πληρωμή των φόρων σε πολλές δόσεις, θα μειώσουν το ΦΠΑ στην εστίαση, θα διατηρήσουν τα επιδόματα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Θαυμάσια. Μόνο που δεν είναι έτσι γιατί έτσι νομίζουν. Μπορεί οι τρεις αρχηγοί να εμφανίστηκαν σαν να έλυσαν με μιας το γόρδιο δεσμό με ξίφος, αλλά ο γρίφος παραμένει άλυτος.

Κάτι ξέρει ο Γιάννης Στουρνάρας που βγαίνοντας από τη σύσκεψη δεν έκρυψε την ανησυχία του, ούτε απέκλεισε τις οριζόντιες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Οι τρεις αρχηγοί κάνουν πάλι το ίδιο λάθος. Λογαριάζουν χωρίς τους τρεις «ξενοδόχους» της τρόικας που έρχονται μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα.

Και επειδή θαύματα δεν γίνονται, θα ζητήσουν αναλυτικό λογαριασμό και δείγματα γραφής.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και τίποτε πλέον δεν είναι εύκολο.

Ιδιωτικοποιήσεις δεν έγιναν, απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο αποκλείστηκαν, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών «πάγωσαν». Την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή βασιλεύει, τα επιδόματα και οι συντάξεις-μαϊμού ροκανίζουν τα Δημόσια Ταμεία και το σπάταλο κράτος αρνείται να υποταχθεί στους κανόνες και τις επιταγές της κρίσης.

Είναι βέβαιο ότι η τρόικα για όλα αυτά θα ζητήσει εξηγήσεις και δεν θα περιοριστεί κι αυτή τη φορά μόνο σε λόγια και υποσχέσεις.

Η Ευρώπη κουράστηκε με τα ελληνικά παιχνίδια και απαιτεί αποδείξεις και έργα. Αλλά η Αθήνα κοιμάται αμέριμνη.
 
Υπουργός έλεγε σε δημοσιογράφο ότι όσο φθάνουν οι μέρες για τη συνάντηση με την τρόικα τον περιλούζει κρύος ιδρώτας.

Όλα είναι στον αέρα. Από τα 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα μόνο το 1/3 έχει εξασφαλιστεί με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη αποφασισθεί.

Το άλλο 1/3 απηχεί γενικές προθέσεις, επιθυμίες και απλούς σχεδιασμούς και για το υπόλοιπο 1/3 των μέτρων δεν υπάρχουν μέτρα ούτε σε... θεωρητικό επίπεδο.

Αλλά με αυτή την προσέγγιση οι «κουτόφραγκοι» δεν πείθονται. Η ώρα της κρίσης έρχεται και η έκθεση που θα συντάξουν απλώς θα καταγράψει την ελληνική τραγωδία.

Μπορεί για ακόμη λίγο να χαμογελούν όσοι νομίζουν ότι έλυσαν μέσα σε τρεις ώρες το γόρδιο δεσμό.

Μέχρι να φθάσει η κρίσιμη ημερομηνία της 20ής Αυγούστου. Έως τότε όχι μόνο θα έχει χαθεί η ευκαιρία για να πετύχει η χώρα μία επιμήκυνση για το χρόνο προσαρμογής της οικονομίας, αλλά θα έχουν αδειάσει και τα Δημόσια Ταμεία, με κίνδυνο να κηρυχθεί στάση πληρωμών για μισθούς και συντάξεις.

Άλλωστε, οι λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο σχεδόν πάντα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: