"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ: Πολιτικός-αρχιλαμόγιο σπάει το ρεκόρ του... Ακη!!! -- Ο... άσωτος υιός του Προέδρου της χώρας που ξόδεψε 315 εκ. $

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Την καλύτερη απόδειξη της βασικής επιχειρηματικής αρχής ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα είναι με τα λεφτά των άλλων, προσφέρει η υπόθεση του Τεοντορίν Ομπιάνγκ, γιου του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας, Τεοντόρ Ομπιάνγκ.

Ο 41χρονος Τεοντορίν, παρότι οι περισσότεροι από τους περίπου 700.000 πολίτες της χώρας του ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, την περίοδο 2004 - 2011 ξόδεψε πάνω από 315 εκατομμύρια δολάρια σε βίλες, αυτοκίνητα, είδη πολυτελείας και σουβενίρ, όπως το διαμαντένιο γάντι του Μάικλ Τζάκσον που φορούσε στην περιοδεία «Bad».

Οι ιδιαιτερότητες της Ισημερινής Γουινέας είναι πολλές, αφού είναι μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα (παράγει 360.000 βαρέλια την ημέρα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή στην Υποσαχάρια Αφρική), ενώ παράγει και ξυλεία. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας ανέρχεται στα 30.000 δολάρια και έτσι εμφανίζεται ψηλά στη λίστα των πλούσιων χωρών, όμως την ίδια ώρα καταλαμβάνει την 121η θέση σε 177 χώρες στη λίστα του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η απάντηση, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές γι' αυτή την αντίθεση, είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας που κυβερνά από το 1979, η οικογένειά του και οι φίλοι και συνέταιροί τους έχουν κατακλέψει την οικονομία της χώρας, φυσικά προς ίδιον όφελος.

Μάλιστα σύμφωνα με τη δίωξη για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για διαφθορά, που ασκήθηκε εναντίον του Τεοντορίν Ομπιάνγκ, δεύτερου αντιπροέδρου της Ισημερινής Γουινέας, οι αμερικανικές αρχές θέλουν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας συνολικά 34 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Ο Τεοντορίν ως υπουργός δήλωνε ετήσιο εισόδημα 82.000 δολάρια, όμως μόνο το γάντι του Μάικλ Τζάκσον τού κόστισε 275.000 δολάρια. Επιπλέον οι αμερικανικές αρχές έχουν κάνει αίτημα κατάσχεσης 38 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς τόσο κόστιζε το ιδιωτικό τζετ που αγόρασε ο γιος του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας. Αντίστοιχα και οι γαλλικές αρχές έχουν ασκήσει εναντίον του δίωξη για ξέπλυμα χρήματος και έχουν ήδη κατασχέσει 11 πολυτελή αυτοκίνητα από τη βίλα του Τεοντορίν στο Παρίσι.

Πώς όμως ο 41χρονος αντιπρόεδρος κατάφερε να κατακλέψει τους πολίτες της χώρας;  

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο Τεοντορίν πήρε άδεια για εκμετάλλευση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων τροπικού δάσους και εν συνεχεία τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Δασών. Από τη θέση αυτή ο θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον, απαίτησε από τις εταιρείες ξυλείας (ντόπιες και ξένες) να τον πληρώνουν για να μπορούν να πάρουν άδειες υλοτομίας και εξαγωγών. Λέγεται ότι κάθε κούτσουρο κοστολογούνταν στα 27 δολάρια. Επιπλέον επέβαλε έναν φόρο με αναδρομική ισχύ ο οποίος υποχρέωνε τις εταιρείες να πληρώνουν 10 δολάρια για κάθε κυβικό μέτρο ξυλείας που είχαν ποτέ πάρει από τη χώρα. Οσοι αρνήθηκαν, σύμφωνα με τους κατήγορους εκδιώχθηκαν.

Οι χλιδάτες αγορές του...

ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΖΕΤ
38 εκατ. $
Στο μάτι των αμερικανικών αρχών έχει μπει το αξίας 38 εκατομμυρίων δολαρίων τζετ Gulfstream G-V που αγόρασε ο Τεοντορίν Ομπιάνγκ για τις μετακινήσεις του εντός και εκτός της χώρας.

ΓΙΑ 4 ΡΟΛΟΓΙΑ
4 εκατ. $
Παρερμηνεύοντας την έκφραση «ο χρόνος είναι χρήμα», ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας, Τεοντορίν Ομπιάνγκ, αγόρασε 4 ρολόγια με διαμάντια αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΖΑΚΣΟΝ
275.000 $
Ο θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον ξόδεψε συνολικά 2 εκατ. δολάρια σε προσωπικά αντικείμενα του βασιλιά της ποπ, όπως το διαμαντένιο γάντι που κόστισε 275.000 δολάρια.

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
34 εκατ. $
 Η υψηλή τέχνη συγκινεί ιδιαίτερα τον γιο του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας και έτσι εξηγείται ότι ξόδεψε συνολικά 34 εκατ. δολάρια σε πίνακες γνωστών ζωγράφων.

ΓΙΑ 5 ROLLS ROYCE
2,5 εκατ. $
Η άνεση και η πολυτέλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητα της Rolls Royce ποτέ δεν είναι αρκετή, γι' αυτό ο Τεοντορίν ξόδεψε 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 5 αυτοκίνητα της εταιρείας.

ΓΙΑ ΚΡΑΣΙΑ
5,7 εκατ. $
Οσοι ξέρουν να χαίρονται τη ζωή τους, ξέρουν ότι το καλό κρασί είναι απαραίτητο. Ετσι ο 41χρονος αντιπρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας αγόρασε κρασιά συνολικού κόστους 5,7 εκατ. δολαρίων.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: