"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ αγοράζει επιθετικά ελικόπτερα 111 εκ δολαρίων

Το ποσό των 111 εκ δολαρίων θα διαθέσει η Τουρκία προκειμένου να αποκτήσει τρία αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W SuperCobra, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το Κογκρέσο από το Πεντάγωνο και τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Στην «αιτιολογική έκθεση» του Πενταγώνου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα ελικόπτερα θα ενισχύσουν την άμυνα της Τουρκίας, την περιφερειακή ασφάλεια και την δυνατότητά της Άγκυρας να συνεργάζεται με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τις άλλες χώρες-μέλη του NATO.

Η αιτιολογική έκθεση και η έγκριση από το Κογκρέσο είναι απαραίτητη καθώς πρόκειται για ελικόπτερα που ανήκουν στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ και δεν πρόκειται για απευθείας αγορά από την κατασκευάστρια εταιρία.

Σημειώνεται ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνηθίζονται και είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις που λαμβάνονται αποφάσεις σαν κι’ αυτή.

Επισήμως, η Άγκυρα προχωρεί στην αγορά προκειμένου να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα που έχει χάσει στην 27ετή σύρραξη με τους αντάρτες του PKK, εναντίον των οποίων συνεχίζει να επιχειρεί.

Βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης Ομπάμα οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα αποκτήσουν δύο τελευταίας τεχνολογίας επιθετικά ελικόπτερα τύπου Textron Inc Bell AH-1Z SuperCobra και τρία ελικόπτερα AH-1W SuperCobra που βρίσκονται σε υπηρεσία, θα παραχωρηθούν στην Τουρκία, έναντι 111 εκ δολαρίων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια του Πενταγώνου οι συνέπειες της πώλησης των εν λόγω ελικοπτέρων ως προς την ετοιμότητα των πεζοναυτών, θα αντισταθμιστούν από την απόκτηση των νέων SuperCobra.

Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί ελικόπτερα τύπου AH-1W, καθώς είχε αγοράσει δέκα τη δεκαετία του 1990. Η πώληση θα ενισχύσει τις δυνατότητές της στο πεδίο των χερσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ειδοποίηση, που είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο τουρκικός στρατός θα αποκτήσει επτά μηχανές της General Electric Co τύπου T700-GE-401, έξι ήδη εγκατεστημένες στα ελικόπτερα και μια εφεδρική.

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: