"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΡΝΤΟΓΑΝ: Nέο παραλήρημα νοσταλγίας του σχεδίου Ανάν

«Κολλημένος» με το Σχέδιο Ανάν είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το απορριφθέν από τους Ελληνοκυπρίους σχέδιο διχοτόμησης ουσιαστικά της μεγαλονήσου στο δημοψήφισμα του 2004 για προπαγανδιστικούς λόγους.

Το παραλήρημα συνεχίστηκε και μετά την επιστροφή του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα στην Άγκυρα, καθώς υποστήριξε πως αν και οι Ελληνοκύπριοι ήσαν αυτοί που απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, τελικά αυτοί που τιμωρήθηκαν ήσαν οι Τουρκοκύπριοι.

«Η ΕΕ αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία», δήλωσε, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την κατά μέτωπο επίθεση κατά της ΕΕ, όταν υποστήριξε πως αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία (το δεύτερο εξάμηνο του 2012) χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την προεδρία της και θα παγώσει για έξι μήνες τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ερντογάν έθεσε θέμα και για το γεγονός ότι η έκθεση του τότε γ.γ. του ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στην Κύπρο δεν παρουσιάσθηκε πότε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αυτό μας βάζει σε σκέψεις», σχολίασε.

Υποστήριξε επίσης πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νέο σχέδιο για λύση του Κυπριακού, ενώ δεν υπάρχει καμιά νέα πρόταση ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε από την Τουρκία, «ούτε από την εγγυήτρια Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί η 19η Συνάντηση υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. «Δεν ξέρω πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: